Varning

JUser: :_load: Det går inte att ladda användare med ID: 650

Tatueringskonstnären lever sin dröm

Som yngre drömde hon om att bli arkitekt. Idag är hon framgångsrik tatueringskonstnär som livnär sig genom ett konstnärligt och fritt yrke. Sara Rönnberg driver sedan tre år tillbaka sin egen tatueringsstudio Karisfornia Ink i Karis.

Sara Rönnberg, 24, hör till en ny generation unga företagare som framgångsrikt startat eget företag. Att vara ung, vacker kvinna och samtidigt skapa konst av bläck är kanske inte den vanligaste kombinationen. Sara talar målmedvetet om sina drömmar och ambitioner, något som även drivit henne så här långt inom ett hantverksyrke som inte går att studera på skolbänken.

- Du kan lära dig att dra en rak linje, och du kan lära dig att göra en helt ok tatuering men du kan aldrig bli riktigt bra, om du inte kan rita. Nu är jag där jag känner att jag vill vara. Jag har alla grunder men jag kan utvecklas, säger Sara Rönnberg.

Som ung drömde Sara om att bli arkitekt, hon har gillat att skissa och rita hela livet. När vännerna upptäckte hennes talang fick hon fler och fler förfrågningar om att skissa bilder för tatueringar.

- Flera bekanta ville ha en tatuering med barnens namn i kombination med en ros eller något annat, och jag hjälpte dem genom att skissa. Sen fick jag se bilder på hur tatueringarna blev och jag tyckte det var häftigt. Och i något skede kände jag, att jag vill göra jobbet från början till slut själv, berättar Sara om hur karriären började.

För tillfället finns hennes tatueringsstudio på Köpmansgatan men inom det kommande halvåret flyttar hon studion till familjens nybyggda hus i Karis. Hon talar varmt för att vara egen företagare med den möjlighet det ger att själv påverka.

- På varje plats jag var anställd såg jag alltid bristerna och felen och jag blev irriterad av att inte kunna åtgärda det. Jag har alltid velat vara min egen chef; om det är något som inte funkar, så fixar man det smidigt. Jag har alltid velat göra saker på mitt sätt, skrattar Sara.

Viktigast att lyssna på kunden

För en tatueringskonstnär är det naturligtvis viktigt att behärska hantverket och utrustningen. En väsentlig del av yrkesskickligheten är att förstå kunden och den stil kunden önskar.

- Jag försöker lära känna kundens stil och brukar alltid uppmana att hellre skicka tio bilder som referens än två, så att jag ser helheten på stilen kunden vill ha.

- Jag tycker om att göra olika slags jobb, och om att anpassa mig efter kundens stil. Jag vill inte sätta min stil på kundens kropp, utan jag förverkligar kundens stil på kundens kropp, betonar Sara.

På relativt kort tid har Sara även skapat sig ett namn i Västnyland och därtill kommer även kunder från Åboland och Helsingfors. Unga vuxna och kunder upp i 60-års åldern, både kvinnor och män hittar till Saras studio.

- Nu har jag själv också fått sådana kunder som vill satsa. Det får ta tid och det får kosta, och jag får göra ett bra arbete. Det är jag glad för, då blir det bra och häftigt.

- Förr kanske folk drog sig för kostnader som steg över en viss gräns. Nu har jag även fått större projekt och får lägga ner den tid som faktiskt krävs för att göra ett bra jobb. Då utvecklas man också själv hela tiden, säger en nöjd Sara.

Trender inom tatueringsvärlden

Nuförtiden ses tatueringar snarast som en naturlig del av individens personliga stil. Och precis som läget med andra accessoarer, finns det trender som kommer och går inom tatueringsvärlden. Enligt Sara är realistiska bilder trendiga just nu.

- Realistiska och verkligt lagade bilder ser man mera och mera. Även mindre tatueringar som har att göra med familjen är populära, ofta en kombination av en text och en symbol.

- Och svartvita är mera populära än färg.

På vilken kroppsdel önskas mest tatueringar?

- Armarna är populära, och att göra mindre tatueringar på insidan av handleden. Inte så mycket på benen, men fötter och vrister är vanliga, och så på sidan av kroppen.

- Det är även populärt med mycket små tatueringar med familjetema på bröstet, även bland kvinnor. Och bland karlar är det vanligt att tatuera sig över hela bröstet.

Fullbokat fram till sommaren

Sara har nyligen kommit tillbaka på jobb efter sin mammaledighet och för tillfället är hon fullbokad fram till sommaren.

- Jag visste att det skulle explodera, jag bokade på några dagar in jobb för två månader efter min mammaledighet. Jag är nu fullbokad ett halvt år framåt och har satt stopp för nya bokningar, konstaterar Sara.

Väntetiden är alltså 5-6 månader för att få en tatuering. Bokningsstopp har Sara för att kunna ge möjligast bra kundbetjäning.

- Jag vill inte att någon kommer in nu och planerar en tatuering som skall göras om flera månader. För mig är det viktigt att komma ihåg hur vi planerat skisserna, när jag gör själva tatueringen.

Framtida utmaningar

För Sara är det klart att hon i framtiden även kommer att jobba utomlands. Världskända tatueringsstudion som går i bräschen för utvecklingen och förverkligar allt mera avancerade konstverk i bläck. Just nu finns livet med den 1,5 år gamla sonen hemma i Karis, men på sikt handlar det om att utvecklas.

- Det finns utmaningar hela tiden, jag tror inte att man någonsin kan bli fulländad. Man kan alltid lära sig mera om tekniker, nålar och färger. Världen med färger är så stor, jag vill få prova mig fram där och arbeta med olika nålar.

Att jobba utomlands som gästartist på olika tatueringsstudion är ett sätt att kunna bo och leva utomlands en tid och samtidigt själv utvecklas och få nya influenser.

- Man kan jobba som gästartist en vecka eller en månad på en studio t.ex. i Spanien. Det finns tatuerare som bara åker runt om jobbar så. Det kommer jag nog att göra i något skede, men det är inte aktuellt nu.

- Sen när jag känner att jag måste ta steget vidare för att utvecklas, då blir det nog aktuellt att åka någonstans. Jag vill ändå ta emot mina kunder här, men kombinera det med att även jobba annanstans.

TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / BILDER: Janica Söderlund, MR Media

Karisfornia Ink

  • Ryttaregatan 21
  • Kontakt: Tfn 040 861 0628
  • Karisfornia Ink
  • Pris: Varje tatuerings prissätts skilt, från 50 euro och uppåt. Texter från 70 euro, en större bild ca 350-400 euro. Fullbokat till sommaren.

För att möta den ökade efterfrågan har Bokföring P-E Nyberg Kb utöver traditionella bokföringstjänster från och med h...

Minns du din favoritreklamfilm på tv? Med stor sannolikhet är Hellefilms Oy från Karis delaktig i just den reklamen. Anders...

Du har kanske sett en väggtermostat med texten Roth? Även på spelskjortor och idrottsarenor syns ofta samma röda logo. Rot...

Har du funderat på hur livet skulle se ut med en robotgräsklippare i huset? Då skall du läsa om Shaun the Sheep, Nöpölä...