Har du funderat på hur livet skulle se ut med en robotgräsklippare i huset? Då skall du läsa om Shaun the Sheep, Nöpöläinen och Astrid, historien om tre robotgräsklippare som bor med sina familjer på olika håll i Raseborg. Det handlar om grönt gräs, tuffa arbetsförhållanden och livet som älskad familjemedlem.

Läs mer

Premium: Story

Minns du vem som i tiden lärde dig köra bil? Chansen att Olavi eller Calle även varit din trafiklärare är ganska stor, åtminstone om du bor i Ekenäs. Tillsammans har duon nästan 60 år av trafikundervisning i bakfickan, och nu går arbetet vidare i samarbete med den nya arbetsgivaren, bilskolan West-Drivers.

Läs mer

Premium: Story

En mysig trädgård med hängande äppelträd omger restaurangen som är belägen i det originella stenhuset. På terrassen kan du sommartid känna doften av havet. Du befinner dig mitt i Ekenäs, men ändå i en liten oas, när du besöker Höijers Bistro, Bar & Garden.

Läs mer

Premium: Story

Vad sägs om ett företag som håller öppet när det bäst passar dig som kund, alltid erbjuder personlig service istället för nätbokning och uttalat tar ansvar för att du skall må bättre efter ditt besök?

Läs mer

Premium: Story

Det finns en familj som har haft en alldeles avgörande plats i fotbollsföreningen EIF:s historia. Utan släkten Löf skulle otaliga arbetsuppgifter ligga på hög, flera lag vara utan tränare eller kapten och många mål skulle ha förblivit ogjorda. Bakom hela fotbollsklanen finns mamma Doris Löf, kvinnan vars förhållningssätt har kommit att prägla flera generationers kärlek till fotbollen.

Läs mer

Premium: Story

Du har kanske sett bilder från de stora fotbollsklubbarnas stadionanläggningar med omklädningsrum i klubbarnas färger och egna slagord på väggarna. Nu är det dags att avslöja en hemlighet; lilla Ekenäs IF:s klubbhus är som ett Anfield Road i miniatyr och klubbkänslan här är minst lika påtaglig som i de större anläggningarna ute på världen.

Läs mer

Premium: Story

Minns du din favoritreklamfilm på tv? Med stor sannolikhet är Hellefilms Oy från Karis delaktig i just den reklamen. Anders Helle hör till de främsta i landet på post-production och välgjorda reklamfilmer för landets största företag är hans specialitet.

Läs mer

Premium: Story

Du har kanske sett en väggtermostat med texten Roth? Även på spelskjortor och idrottsarenor syns ofta samma röda logo. Roths finländska huvudkontor etablerades i Karis för elva år sedan. Företaget har sedan dess varit starkt närvarande i lokalsamhället. Är du redan bekant med vad Roth står för?

Läs mer

Som yngre drömde hon om att bli arkitekt. Idag är hon framgångsrik tatueringskonstnär som livnär sig genom ett konstnärligt och fritt yrke. Sara Rönnberg driver sedan tre år tillbaka sin egen tatueringsstudio Karisfornia Ink i Karis.

Läs mer

Hon är biologen och forskaren som fördjupade sig i bandmaskars genetik i tolv års tid innan hon bytte bransch. På sin fritid tillverkar Lotta Hardman hudvårdsprodukter utan extra tillsatsämnen - för att ge sig själv och andra människor möjlighet till rena produkter.

Läs mer

Premium: Story

Sugen på något gott och värmande i kylan? Smakar det med en lyxigt varm pepparkakskakao eller kanske en fräscht läskande apelsinglögg? Under vintersäsongen har Cafferie ett underbart utbud av varma drycker, hela tolv olika glöggvarianter har du att välja mellan. Våga smaka något nytt i vinter!

Läs mer

Det finns ställen som sprider en härlig energi. Och inspiration. Du vet vad jag menar. Känslan av välmående och trygghet samtidigt som drivkraften ligger i viljan att skapa något nytt. Art Café Serendipity i Karis är ett sådant ställe.

Läs mer

Om du aktivt följer med sociala medier i Västnyland kommer du förr eller senare att lägga märke till Billnäs FBK. På Instagram delar den frivilliga brandkåren aktivt både historiska och aktuella bilder. Vi hälsade på Billnäs FBK i hjärtat av Billnäs för att kolla in vem som ligger bakom den pigga verksamheten.

Läs mer

Hon är den sanna eldsjälen och inspiratören. En person som får saker att hända genom sitt starka kunnande och engagemang. Susanna Kankare utvecklar både företag och den gemensamma livsmiljön i Fiskars.

Läs mer

Horsbäck är karlarnas och enmansföretagens paradis. När det kommer till att skapa arbetsutrymmen för bilmekare, målare, biltvättar och transportföretag finns det knappast någon kunnigare än familjen Ahtola, som drivit byggföretaget Contrak i Horsbäck i 20 års tid.

Läs mer

Han är rätt och slätt känd som Bagarn. Kim Holmberg är stadens bagare som förverkligade sin dröm om ett småskaligt bageri i mellaneuropeisk stil vid Rådhustorget i Ekenäs. Hela hans arbetsliv har bestått av tidiga morgnar, bullar och bröd; men speciellt stolt är han över att skapat en arbetsplats där människor trivs.

Läs mer

Du kan välja att gå på kurs i företagsamhet, eller så kan du ta ett snack med Pelle Friman i Tenala kyrkby. Han sköter allt från snöplogning till tillverkning av Tenalaost, driver den välsorterade lokala diversehandeln och den mysiga restaurangen mitt i byn. Utan Pelle och hans familj skulle Tenala kyrkby inte vara sig lik.

Läs mer

Horsbäckdagen är i år ännu större och mer centrerad än i fjol. Evenemanget som passar hela familjen ordnas den 5 maj på besiktningsstationens gårdsplan.

Läs mer

Premium: Story

År 1968 byggdes det Alvar Aalto-ritade ”Sparbankshuset” i Ekenäs. Samtidigt grundades och öppnades restaurangen, Piazza Bar, i husets övre våning. Att det gått 50 år sedan restaurangen öppnades kommer att firas i slutet av året. Päivi Purontaus tog över restaurang Piazza för fem år sedan.

Läs mer

Premium: Story

Den allmänna trenden bland banker och försäkringsbolag har den senaste tiden varit att stänga kontor eller begränsa öppethållningstiderna. På LokalTapiola Sydkusten i Ekenäs intygar försäljningsdirektör Ghita Mannström att kontoret fortsättningsvis kommer att hålla öppet, precis som tidigare. Man vill finnas till på det sätt som passar kunden.

Läs mer

De flesta i Västra Nyland känner till bilskolan West-Drivers, som tidigare hette V.Vainio. Från och med 1.1.2018 är det företagaren Johan Forssell som håller i trådarna för bilskolan. Men trots nya tag, fortsätter man driva företaget i samma anda som tidigare. Till West-Drivers styrka hör en professionell och erfaren personal. Tillsammans skall man nu ge ett ansiktslyft åt bilskolan.

Läs mer

Premium: Story

Oy BN Bilservice Ab i Ekenäs är en etablerad bilverkstad som erbjuder bilservice, reparationer och plåtreparationer. Företaget har fungerat som märkesverkstad för Volkswagen, Volkswagen Transportbilar, Seat och Saab. Nu är BN Bilservice även auktoriserad Škoda märkesverkstad.

Läs mer

Premium: Story

MR Media har under de två senaste åren planerat och utvecklat marknadsföringsplattformen Place2Go, som kommer att fungera som en informationskanal för såväl invånare som företag och föreningar i Raseborg och Hangö. Nu är den fjärde versionen av Place2Go lanserad, men utvecklings- och förbättringsarbetet fortsätter alltjämt.

Läs mer