Serendipity - Karisbornas mysiga vardagsrum

Det finns ställen som sprider en härlig energi. Och inspiration. Du vet vad jag menar. Känslan av välmående och trygghet samtidigt som drivkraften ligger i viljan att skapa något nytt. Art Café Serendipity i Karis är ett sådant ställe.
Jag träffar honom, eldsjälen och ägaren till Serendipity en onsdagseftermiddag i augusti. Vi sitter och snackar samtidigt som Andreas ”Mavve” Mavrostomos samtidigt sköter köket och serveringen. Det kommer gäster i en jämn ström; de flesta kunder väljer att beställa mat, andra tar en kopp kaffe och småbarnen vet redan på förhand var slickepinnarna finns.
- Det är ju roligt när allt är smått och man känner 90 % av kunderna. Det blir personligt och roligt, säger Mavve, som nu drivit Serendipity i fem års tid.
Det var på inget sätt meningen att han skulle bli företagare på heltid. Men så fick han plötsligt ett erbjudande av den förra ägaren om att köpa det väl inkörda stället, där han själv tillbringat mycket tid som kund. Och på den vägen är det, under Mavves ledning och med större betoning på musik.
- Min tanke var att utveckla musikdelen, att ha lite mera liveuppträdanden. Jag har själv alltid gillat musik och att gå på konserter.
- Bland det första vi gjorde var att bygga scenen där ute. Sen annars blev det att bredda lite på utbudet av både mat och dryck.
Serendipity är i första hand en pub och i andra hand en restaurang. Men i verkligheten finns här kunder av alla de slag även om det är mest bråttom efter klockan nio på kvällarna.
- Jag har jättebrett med kunder, allt från barnfamiljer till pensionärer, kanske fredag- och lördagskvällarna är lite mera ungdomsbetonade. Den övre våningen får hyras som mötes- eller festsal, vi har företagsmöten och har till och med ordnat begravningskaffe.
- Serendipity är nog känt som Karisbornas vardagsrum. Det har funnits här över 20 år; hur många caféer eller restauranger är egentligen så gamla i hela regionen? frågar Mavve.

Kreativa Karis
Karis har traditionellt varit en knutpunkt för trafiken men under de senaste åren allt staden allt starkare profilerat sig som en kulturstad där det händer en många spännande saker. Både kultur i traditionell mening, men även små företag inom kreativa branscher som uppenbarar sig. Så även musik och olika evenemang.
- Jag tror att Karis alltid har varit kreativt men nu känns det som om det kreativa fått det utrymme som behövs och vi har många duktiga konstnärer och musiker som stiger fram.
Vad är Karis för dig?
- Karis är hem. En bra belägen liten stad som känns att nu fått ett uppsving. Vi har en av Finlands bästa matkulturer på en stad med ca 10 000 invånare. Vi har helt otroliga restauranger med stor variation.
- Och om vi ser på hela Raseborg finns det inte många sporter du inte kan utöva. Vi har ishall, simhall, skejtpark, bollhall och konstgräs, så det ser bra ut. Inte vet jag vad vi skulle sakna här, du får nog det mesta här.
Själv skulle Mavve inte kunna tänka sig att bo någon annanstans i Finland.
- Nä, om jag flyttar skulle det skulle vara utomlands i så fall. Våra storstäder är ändå för små, om man jämför med storstäderna i världen, så dit har jag inget behov.
Men samtidigt som det är roligt är det ofta kämpigt att vara företagare i små städer. För att få det att gå ihop jobbar Mavve i snitt 90 timmar i veckan, dvs. dubbelt mera än en vanlig arbetstagare.
- Det finns inte tillräckligt människor här. Om detta ställe skulle vara mitt i Helsingfors, skulle volymerna se helt annorlunda ut.

Har du någonsin ångrat att du blev företagare?
- Många gånger! Nog blir det ju tungt emellan, jag hinner inte se familjen så mycket. Ibland funderar jag nog om det är värt att vara borta hela tiden.
Var hittar du själv din inspiration till att orka?
- Folk kommer med tips, och så jag reser alltid när jag har ledigt, så många idéer hittar jag utomlands. Nästa år reser vi till Kenya och Zanzibar, så får se om jag hittar någon inspiration på afrikanska savannen.
Ditt tips till någon som funderar på att blir företagare?
- Att noga räkna kostnaderna, man vill ofta få det att fungera bättre i huvudet än i verkligheten. Tänk dubbelt mera jobb och hälften mindre pengar, då blir det ganska rätt, skrattar Mavve.
TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / BILDER: Nina Ahtola