Roth är branschledare med lokalstolthet

Premium: Story

Du har kanske sett en väggtermostat med texten Roth? Även på spelskjortor och idrottsarenor syns ofta samma röda logo. Roths finländska huvudkontor etablerades i Karis för elva år sedan. Företaget har sedan dess varit starkt närvarande i lokalsamhället. Är du redan bekant med vad Roth står för?

I samarbete med Roth Finland

För många är företagsnamnet Roth bekant från spelskjortor och idrottsarenor runt om i Västnyland, men få vet vilken slags verksamhet företaget egentligen bedriver. Roths finländska huvudkontor är beläget på Kolaregatan i Karis och här träffar jag eldsjälarna Jonas Holmström och Robin Gottberg. Båda har varit med från start och skapat företaget som det ser ut idag.

- Vi är marknadsledare på vattenburen golvvärme i hela Finland och vi är också starka när det gäller tappvattensystem och kompositsystem, konstaterar verkställande direktör Jonas Holmström.

- Många känner till varumärket Roth i Västnyland, men få kanske vet vad vi håller på med. Vi marknadsför oss inte direkt till konsumenter, utan jobbar med lokala installatörer och så känner förstås branschfolk till oss, påpekar produktchef Robin Gottberg.

I praktiken betyder det att Roth levererar produkter från fabriken i Tyskland till den finländska marknaden. Samtliga produkter säljs via grossister vidare till bland annat husfabriker, stora installatörer och byggbolag. Som konsument vet du inte nödvändigtvis att Roths produkter finns i ditt hus eller i din lägenhet.

- På termostaten står det Roth, allt annat är gömt. Om du har tappvattensystem i huset ser du det ingenstans, du vet bara att du inte har läckage, säger Jonas med glimten i ögat.

Huvudkontor i Karis framom Helsingfors

Roth Finland Ab är dotterbolag till ett familjeägt tyskt bolag med global verksamhet. För elva år sedan inledde Jonas och Robin arbetet med att etablera verksamheten i Finland. I bagaget hade duon branscherfarenhet, ett kontaktnät och visioner som snabbt skulle visa sig fungera väl i kombination med kvalitativa tyska produkter.

- Både vi och våra försäljare har jobbat länge inom samma bransch, vi har inte startat helt från noll. Vi hade kunder och kontakter efter 30 år i branschen, betonar Robin.

Det var alltså Karis som fick äran att sälla sig till raden av Roths övriga huvudkontor belägna i Moskva, Malmö, Aten och Hongkong. Detta var på inget sätt självklart, men det tyska moderbolaget lät sig övertygas av duon, som ville etablera verksamheten just i Karis.

- Vi jobbade båda då i Helsingfors och för oss var en av de viktigaste grejerna att kunna jobba lokalt. Helsingfors, Karis, Åbo och Tammerfors bildar en triangel inom vilken 70 % av vår försäljning finns. Det övertygade ägarna om att Karis kunde vara orten för det finländska huvudkontoret, minns Robin.

En sann framgångshistoria

Det har visat sig vara en lyckad satsning för Roth att etablera sig på den finländska marknaden. På elva år har Roth Finland gått från uppstart till marknadsledare med en omsättning på 13 miljoner. Nuförtiden har företaget 18 anställda. Tolv personer jobbar på huvudkontoret i Karis och en person i Tammerfors-regionen med planering. Därtill ansvarar fem personer för regionförsäljning inom sina respektive distrikt. I planeringsteamet som stöder kunderna finns ett brett kunnande med allt från rörinstallatörer till VVS-ingenjörer, byggmästare och tekniker.

- Jag tror inte att man blir marknadsledare på något om man är dålig på det man gör. Vi har på elva år lyckats gå från noll omsättning till 13 miljoner, konstaterar Jonas

Hemligheten bakom framgången beror på många orsaker. För det första är grunden och försäljningsnätverket kunnigt och för det andra var själva tidpunkten för etableringen av ett nytt företag gynnsam under lågkonjunkturen. Men därtill finns kanske något ännu viktigare: lyhördhet för förändringar på marknaden.

- Vi har ändrat vår riktning många gånger under åren. Vi har efteråt konstaterat att vi gjorde rätt val, fast vi inte visste det då, säger Jonas.

- Idag är vi nummer ett på husfabriker i Finland. Bland alla leverantörer av färdighus är vi nummer ett på tappvatten och golvvärme. Då vi valde den strategiska inriktningen för fyra-fem år sedan var vi lite osäkra, men nu i efterhand kan vi konstatera att vi fattade rätt beslut i alla fall.

Byggbranschen i Finland förväntas inte växa under de närmaste åren, men på Roth ser man med tillförsikt på framtiden, dels på grund av en ny produktlinje som nu lanseras på den finska marknaden.

- Vi börjar med en ny produktlinje som kanske kan medföra tillväxt. Vi satsar nu på avloppsbrunnar och fördröjningstankar för regnvatten, berättar Jonas.

Branschkunnandet och känslan för vad som ligger i luften bibehåller duon genom att aktivt hålla kontakt med sina nätverk runt om i landet. Förädlingen av information sker genom gemensamma samtal på kontoret i Karis.

- Och vi är mycket ute på fältet och träffar folk, det är jätteviktigt att lyssna. Annars kan det gå hur fel som helst, understryker Robin.

Ge tillbaka till samhället

För många är företagsnamnet Roth bekant från spelskjortor och idrottsarenor runt om i Västnyland. Företaget har sponsorerat EIF Fotboll, BK-46 handboll, IK Trissan och ishockey. För att inte tala om utdelningen av gratis hundbajspåsar i Karis försedda med den röda Roth-logon.

- Jag hoppas att folk ser oss som ett aktivt bolag som är delaktigt i samhället. Även om endast 0,03 % av vår omsättning kommer från Raseborg, vill vi ändå vara lokalt närvarande här, konstaterar Jonas.

Synligheten och närvaron i lokalsamhället går hela vägen tillbaka till moderbolagets värderingar.

- Familjebolaget har väldigt höga ekologiska värderingar och vill ge tillbaka till samhället. Moderbolaget bygger brunnar i Afrika och stöder olika välgörenhetsprojekt. Även lokalt har vi haft en stor frihet att stöda olika ändamål, och vi vill ge tillbaka till samhället vi verkar i, konstaterar Jonas.

TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / BILDER: Janica Söderlund, MR Media

Roth Finland Ab

Du möts av en enormt stor älg och en krockskadad bil och frågan: hur agerar du om du krockar med ett djur i trafiken? Eller...

Har du funderat på hur livet skulle se ut med en robotgräsklippare i huset? Då skall du läsa om Shaun the Sheep, Nöpölä...

För att möta den ökade efterfrågan har Bokföring P-E Nyberg Kb utöver traditionella bokföringstjänster från och med h...

Det finns ställen som sprider en härlig energi. Och inspiration. Du vet vad jag menar. Känslan av välmående och trygghet ...