Varning

JUser: :_load: Det går inte att ladda användare med ID: 649

Piazza, årets lunchställe i Ekenäs 2017

Premium: Story

År 1968 byggdes det Alvar Aalto-ritade ”Sparbankshuset” i Ekenäs. Samtidigt grundades och öppnades restaurangen, Piazza Bar, i husets övre våning. Att det gått 50 år sedan restaurangen öppnades kommer att firas i slutet av året. Päivi Purontaus tog över restaurang Piazza för fem år sedan.

Det har blivit allt vanligare att äta lunch ute, och även på Piazza har man sett en märkbar ökning i antalet lunchgäster den senaste tiden. Alla vardagar serveras en mångsidig lunchbuffé. Tanken bakom lunchbuffén är att alla hittar något de gillar. Man satsar stort på en blandning av ett variationsrikt salladsbord, vanlig husmanskost, spännande maträtter och vegetariska eller veganska alternativ.

- Vi har märkt att det man lägger fram går åt. Då salladsbordet ser lockande och färggrant ut, äter fler sallad. Till och med män som annars inte äter sallad gör det här, skrattar Purontaus.

- Vi försöker alltid utgå från kunden, alla ska känna sig viktiga och välkomna när de kommer hit. Samtidigt är jag mycket mån om att ta väl hand om min personal. Att de mår bra och trivs återspeglar sig i kundarbetet. När jag inledde restaurangverksamheten bestämde jag, att jag vill ha en sådan restaurang där jag själv skulle vilja jobba i. Jag uppskattar och värdesätter personalen, och försöker komma ihåg att också visa det i form av både belöningar och överraskningar. Personalen utbildas också kontinuerligt i form av olika utbildningar och kurser som man kan gå vid sidan om arbetet. Bland annat den nya alkohollagen förutsätter lite nytt kunnande från vår sida.

Finsk design

Det går inte att ta miste på vem som står för designen i byggnaden och restaurangen. Möblemanget består av kännspaka bord och stolar av Alvar Aalto. Vid årsskiftet gjorde man ett litet ansiktslyft i restaurangen. Kombinationen god mat, fin miljö och vänlig och professionell service bildar en fungerande helhet.

- Man blir ibland lite hemmablind för sin egen miljö. Hit kommer ofta turister, och de vill ta bilder på varje liten detalj här, och då kommer man igen ihåg att uppskatta sin egen arbetsplats och arkitekturen här lite mer.

Catering

Allt fler väljer catering till bröllop, dop och andra fester. Det är ofta ett attraktivt alternativ, då värden får maten färdiglagad och kan koncentrera sig på andra saker. På Piazza vill man erbjuda personlig catering-service.

- Vi har inga färdiga menyförslag eller paketlösningar. Vi vill att alla kunder ska få just den slags mat som passar till just den tillställningen. Vi börjar alltid med planeringssamtal med kunden. Så tar vi i beaktande faktorer som årstid, plats, mängden gäster osv.

piazza textbild

- På många bröllop har vi i stället för en traditionell bröllopstårta serverat en kakbuffé, och den har visat sig vara en riktig succé. Det ser mäktigt ut med olika slags kakor, och då är det också lättare att ta allergier och dieter i beaktande. Vi säger sällan nej till kundernas idéer, utan försöker förverkliga deras drömmar. Vi har ordnat catering med allt vad det innebär till väldigt utmanande platser, där det t.ex. inte funnits rinnande vatten och liknande. Det har förstås satt vårt kunnande på prov, men slutresultatet har varit fantastiskt och det viktigaste av allt, kunden har varit nöjd.

Visioner och engagemang driver Piazza framåt

För Päivi Purontaus är det viktigt att hela tiden sträva framåt och att utvecklas. Hon reser mycket, och samlar på sina resor inspiration och nya idéer, som hon sedan förverkligar på hemmaplan. Hon har t.ex. ordnat internationella temaveckor, bjudit krigsveteraner på självständighetslunch och mycket annat på Piazza. Visioner och planer finns det gott om.

- Man får aldrig stanna upp. Jag vill lyfta verksamheten till nästa nivå och växa. Vi vet vad vi kan och vad som är möjligt. Jag rör mig ofta utanför den egna bekvämlighetszonen, då är man tvungen att utmana sig själv och utvecklas. Då blir resultatet också oftast bra.

- Jag känner att vi får mycket av samhället och människorna här i regionen. Därför vill jag också ge lite tillbaka. Det gör jag genom att t.ex. understöda idrottslag, enskilda idrottare och idrottsevenemang. Idrott, motion och unga ligger nära mitt hjärta, därför vill jag understöda just dessa.

Årets lunchställe 2017

När Päivi Purontaus öppnade Piazza, var Ekenäs restaurangutbud och matkultur ganska nytt för henne. Hon hade ändå lång erfarenhet av branschen, samt ett stort och yrkeskunnigt nätverk bakom sig.

- Med hjälp av lite nytänkande, lite mod och med bra personal har vi vuxit och nått goda resultat. Vi har fått bra respons av våra kunder, vilket motiverar oss att fortsätta framåt. Vi vann priset för årets lunchrestaurang i Ekenäs 2017, det är vi förstås jätteglada över.

- Det om något är ju det yttersta beviset på att vi gör vårt jobb bra och rätt.För ytterligare information:
Päivi Purontaus
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. / Tel: 050 387 1277 / 045 141 5984
Webbsida: www.piazzafood.fi

Text: Celinda Byskata, MR Media Oy Ab / Bilder: MR Media Oy Ab / Fotofabriken

Då du fem minuter innan avspark bänkar dig på Centrumplan för att titta på Ekenäs IF:s hemmamatch har otaliga människor...

Om du aldrig har kört bil förut kan det kännas skrämmande att direkt ge sig ut i trafiken. Att hantera bilen samtidigt som...

Vad sägs om ett företag som håller öppet när det bäst passar dig som kund, alltid erbjuder personlig service istället f...

Det går inte att miste på vem hon är. Hennes blåa ögon är i verkligheten precis lika intensiva som på bloggen. Jag har ...