Olavi och Calle lär dig om trafiklivet

Premium: Story

Minns du vem som i tiden lärde dig köra bil? Chansen att Olavi eller Calle även varit din trafiklärare är ganska stor, åtminstone om du bor i Ekenäs. Tillsammans har duon nästan 60 år av trafikundervisning i bakfickan, och nu går arbetet vidare i samarbete med den nya arbetsgivaren, bilskolan West-Drivers.

I samarbete med West-Drivers

Bilskola L. Holmberg och Bilskola V. Vainio är företagsnamn som klingar bekant för de allra flesta Ekenäsbor. De två anrika bilskolorna har båda numera försvunnit ur gatubilden men deras anda lever stark i West-Drivers, som övertagit verksamheterna. Inte minst på grund av att legendarerna Olavi Virranvuo och Carl-Gustav ”Calle” Ljunggren nu efter otaliga år på Holmbergs bilskola fortsätter sina karriärer med en ny ägare vid ratten.

- Det var ju pappa Leif som år 1962 grundade Holmbergs bilskola i det gamla huset där nedfarten nu går mot Helsingfors. Han bedrev verksamheten ända till sonen Tommy "Toma" Holmberg tog över, och jag jobbade med både pappan, sonen och många andra lärare, minns trafiklärare Calle Ljunggren.

- Det blev 39 år och en månad för mig på Holmbergs bilskola, ler Calle.

- Och för mig skulle det ha blivit 20 år fullt, fortsätter trafiklärare Olavi Virranvuo.

Mycket har ändrat under den långa tid Calle och Olavi har hunnit jobba som trafiklärare. Och det är ju förhållandevis enkelt att räkna ut, att en stor del av Ekenäsborna har lärt sig köra bil med någon av dessa herrar som lärare. Och principen har alltid varit klar.

- Man ger allt man kan för att eleverna skall klara sig i trafiklivet. Det har varit ledstjärnan, konstaterar Olavi Virranvuo.

Hur har det gått?

- Det har gått jättebra. Och det har blivit ganska många elever under åren, gatorna är fulla av dem, det är morjens till höger och morjens till vänster, skrattar Olavi.

- Största delen har klarat sig bra tycker jag. Men trafik är alltid trafik och det kan hända saker, man skall vara beredd på vad som helst.

Enligt Olavi och Calle är det en bra sak att Holmbergs nu fortsätter som en del av West-Drivers.

- Båda bilskolorna jobbar exakt på samma sätt, samgången var mera än bra, det var absolut det bästa beslut som har gjorts, anser Calle Ljunggren.

- Bilskolorna arbetar enligt samma inställning och har samma fordringar. Ribban skall hållas högt. Det känns bra, fortsätter Olavi Virranvuo.

previous arrow
next arrow
Slider

Gamla anor och nya produkter

Johan Forssell är mannen som driver bilskolan West-Drivers. Han arbetade länge som trafiklärare runt om i hela södra Finland, innan han år 2018 tog över bilskolan V. Vainio av Lars-Olof Lindqvist, och nu alltså även Holmbergs bilskola.

- Jag har alltid kommit bra överens med Toma Holmberg som ägde Holmbergs bilskola. Han har ju bott länge i Florida, och sa åt mig: du får nog ta över nu. Jag fick två superfina jappar, erfarna bilskollärare, så det skulle ha varit idiotiskt att inte köpa upp verksamheten, säger Johan.

Johan Forssell säger att han inte tidigare haft kapacitet att skapa så mycket nytt utbud eller utveckla produkter. Nu har han flera trafiklärare i sin bilskola och ser intressanta nischer både i nya områden, men också i nya produkter.

- Jag ser att både Holmbergs och V. Vainio är gamla företag med fina anor, som skall föras vidare. Jag vill komplettera det gamla med nya tankar. Jag har jobbat i så gott som hela södra Finland, och kombinerar det bästa av det jag har sett till en egen helhet, konstaterar Johan Forssell.

Skräddarsyr utbildningen åt varje elev

Den nya körkortslagen som trädde i kraft 2018 har ändrat drastiskt på verkligheten i bilskolorna. Det obligatoriska antalet körlektioner och teoritimmar har minskat. Det betyder att eleverna kan välja att ta betydligt mindre undervisning är förut, och kraven på undervisningen ökar samtidigt.

- Man måste bara anpassa sig och vi försöker göra det genom effektivare undervisning. Men vi är ärliga, om tio timmar körövning inte räcker för någon, då säger vi till.

- Vi är kända för att skräddarsy utbildningen för varenda elev. Det är vi ganska ensamma om i Finland. Vi gör upp en plan, inte första eller andra körtimmen, men längs vägen bygger vi upp den. Kunden avgör förstås i sista hand, men ungefär 99 procent av alla kunder väljer vår rekommendation, konstaterar Johan.

West-Drivers har öppet dagligen kl. 11-17, utom fredag, och utöver detta nås bilskolan per telefon och mejl.

- Det har varit principen från första början att kunden skall stå i fokus. För det andra är det viktigt att man kan erbjuda expertis inom alla områden, allt från moped och motorcykel till bilar och tunga fordon; man måste vara så mångsidig som möjligt för att överleva på en liten ort, understryker Johan.

Helhetssynen i trafiken sämre

Vad säger då de erfarna trafiklärarna Calle och Olavi om vad den förnyade körkortslagen fört med sig. Har alla farhågor om sämre kunskaper i trafiken besannats?

- Det är nog helhetssynen i trafiken som saknas. Man klarar vissa små saker riktigt bra, men när det kommer till att behärska större helheter, då går det inte lika bra, säger Calle Ljunggren.

- Förutseende uppmärksamhet, det är en sådan sak som saknas, och det har eleverna inte hunnit lära sig under obligatoriska lektionerna, fortsätter Olavi.

- Och då är risken stor när man är ensam ute i trafiken, säger Calle och skakar på huvudet.

- Det kan vi inte göra något åt, vi får leva med det. Man lyssnar inte på fältet, beslut fattas vid skrivborden, avslutar Olavi Virranvuo.

TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / BILDER: Janica Söderlund, MR Media

 

När solen värmer och vägarna är torra är det äntligen dags för alla motorcyklister att inleda den efterlängtade körs...

Du har kanske sett bilder från de stora fotbollsklubbarnas stadionanläggningar med omklädningsrum i klubbarnas färger och ...

Om du aldrig har kört bil förut kan det kännas skrämmande att direkt ge sig ut i trafiken. Att hantera bilen samtidigt som...

Du har kanske sett bilder från de stora fotbollsklubbarnas stadionanläggningar med omklädningsrum i klubbarnas färger och ...