Halvvägs mot den stora drömmen

Premium: Story

En mysig trädgård med hängande äppelträd omger restaurangen som är belägen i det originella stenhuset. På terrassen kan du sommartid känna doften av havet. Du befinner dig mitt i Ekenäs, men ändå i en liten oas, när du besöker Höijers Bistro, Bar & Garden.

I samarbete med Höijers Bistro, Bar & Garden

Den personliga restaurangen öppnade på Norra Strandgatan sommaren 2018 och har snabbt blivit en favorit för många stamgäster. Själv säger krögaren Daniel Berger att han nu känner att han kommit halvvägs mot sin stora dröm.

- Jag känner att jag har kommit halvvägs mot min vision. De senaste 1,5 åren har varit väldigt intensiva och det har hänt mycket, konstaterar Daniel.

- Just nu har jag planer på att utvidga. För tillfället har vi 70-80 kundplatser inomhus och 102 platser när terrassen räknas med, men vi kommer att utvidga terrassen, så att vi har 130 platser nästa sommar, berättar Daniel om planerna.

- Det skall bli mera permanenta lösningar, så att du verkligen kan sitta och njuta under äppelträden, beskriver Roger Engblom sittplatserna som skapas i den lummiga trädgården.

Daniel Berger har utarbetat konceptet kring Höijers, som sedan förra sommaren förverkligades med snabb tidtabell. Planerna på att öppna en egen restaurang hade redan funnits i många års tid, nu förverkligades den med stöd av rådgivaren och vännen Roger Engblom.

- Ett halvt år efter att vi var här och tittade hade jag stället. Allting hände ganska snabbt när vi började, kanske till och med lite för snabbt. Jag hade tänkt öppna om något år, inte om ett halvt år, men tror att det egentligen var bra att det gick så här, säger Daniel som har flera utvecklingstankar för framtiden i bakfickan.

Höijers till mammas ära

För Daniel har det alltid varit en dröm att öppna en restaurang med samma namn och stil som den restaurang hans mamma Susanne Berger drev på Drottningatan i Ekenäs. Som barn fick han hjälpa till i köket och där föddes även kärleken till matlagning.

- Jag hjälpte till i köket och lagade sallader eller franskisar. Jag hjälpte till att packa upp råvaror och andra lättare saker, minns Daniel som även senare kom att utbilda sig till kock.

Roger Engblom var själv vän till Susanne Berger och känner väl till både den ursprungliga restaurangen och den nuvarande. Han minns med värme den okomplicerade men välgjorda maten och framför allt stämningen.

previous arrow
next arrow
Slider

- Det var nog lite som att komma till Höijers nu, den restaurangen var också ganska liten. Det är viktigt med både god mat och en bra personal; för kunderna är det viktigt att känna sig välkomna, så var det även på gamla Höijers. Den stora skillnaden är miljön, den trädgård Höijers ligger i nu, berättar Roger Engblom.

- På menyn fanns till exempel wienerschnitzel och lövbiff, och ett salladsbord med många olika marinerade alternativ, det var inga invecklade saker, minns Daniel.

Enligt Daniel är det viljan att kunna ge tillbaka något av allt det han fått av sin mamma som driver honom idag. Det är med tacksamhet och kärlek han tänker på sin mamma som gick bort på grund av sjukdom.

- Höijers har allt med min mamma att göra. Jag ville hedra henne genom att öppna en restaurang med samma namn. Jag vill föra vidare det mamma gjorde, också genom att sponsorera juniorlag som hon gjorde. För mig är det ett sätt att ge tillbaka det jag fått; egentligen kan man säga att allt jag gör med Höijers, gör jag egentligen till min mammas ära, betonar Daniel.

Utvecklas tillsammans med sin personal

Restaurang Höijers vill erbjuda okomplicerad och välsmakande mat med en personlig touch. Menyn byts ofta och årstiderna skall synas och kännas i utbudet.

- Vi vill erbjuda en smakresa. Menyn byts ofta, kanske fem till sex gånger per år. Det är inte husmanskost, det är lite finare än så, med inte för fin. Alla skall kunna äta här, beskriver Daniel utbudet.

previous arrow
next arrow
Slider

- Vi vill köra vår egen stil och erbjuder endast viner som inte finns i Alko. Det gäller även öl, vi vill vara lite annorlunda än alla andra, det tycker jag själv är en bra sak.

För Daniel har det varit en stor utmaning att ta steget från att jobba som kock i storkök till att driva en egen restaurang. Ett steg som på inget sätt är självklart eller enkelt för den delen. Han sticker inte under stol med att han fortfarande lär sig.

- Nej, jag hade nog ingen aning om hur det skulle vara. I början kändes det som om jag var ute på djupt vatten. Nu ett år senare har jag fått mycket beröm och folk är nöjda, säger Daniel Berger.

- Jag har varit jätteovan med det. Det har också varit tungt i perioder. Men jag tar en dag i sänder och jag lär mig hela tiden.

Krögaren väljer att lyfta fram sin personal som det avgörande i Höijers framgång. Precis som i Daniels mammas restaurang är personalen det som lyfter och ger den slutliga karaktären. En ödmjuk krögare som vågar lära sig och utvecklas tillsammans med sin personal.

- Hela restaurangen är stämningsfull och jag är en rätt så romantisk person. Om du ser på inredningen förstår du hur jag är. För den goda maten tackar jag min köksmästare Henni Vähäsalo, hon är jätteduktig. Alla mina kockar och servitörer gör ett suveränt arbete och är guld värda, berömmer Daniel.DANNE_O_HENNI.jpgDaniel Berger och köksmästare Henni Vähäsalo


- Det viktigaste är en bra personal, instämmer Roger Engblom.

- Tillsammans med kockarna funderar vi regelbundet på nya alternativ till menyn. Sen smakar vi och bestämmer tillsammans. Alla har en röst, men jag har förstås det sista ordet och ansvaret, konstaterar Daniel Berger.

Restaurangen har öppet må 11-15, ti-fre 11-23 & lö 14-23. Boka bord på hoijers.fi

TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / BILDER: Ramona Lindberg, Place2Go och Mia-Maria Tschernij, Höijers samt gamla foton ur Daniel Bergers album (olika fotografer)

Det finns en familj som har haft en alldeles avgörande plats i fotbollsföreningen EIF:s historia. Utan släkten Löf skulle ...

Minns du vem som i tiden lärde dig köra bil? Chansen att Olavi eller Calle även varit din trafiklärare är ganska stor, å...

Det finns en familj som har haft en alldeles avgörande plats i fotbollsföreningen EIF:s historia. Utan släkten Löf skulle ...

Han är rätt och slätt känd som Bagarn. Kim Holmberg är stadens bagare som förverkligade sin dröm om ett småskaligt bag...