Varning

JUser: :_load: Det går inte att ladda användare med ID: 650

Bagarns kärlek till småskaligheten

Han är rätt och slätt känd som Bagarn. Kim Holmberg är stadens bagare som förverkligade sin dröm om ett småskaligt bageri i mellaneuropeisk stil vid Rådhustorget i Ekenäs. Hela hans arbetsliv har bestått av tidiga morgnar, bullar och bröd; men speciellt stolt är han över att skapat en arbetsplats där människor trivs.

Doften av färskt bröd och kaffe har mött besökaren på Bageri & Café Carl de Mumma vid Rådhustorget i Ekenäs sedan 2001. Det är inte det lättaste att lyckas bestämma träff med småstadens bagare. Ibland hastar han iväg för att fixa frysar som gett upp i sommarhettan eller så kör han ut tårtor till Bromarv. Och han är alltid först på plats på morgonen, senast halv fem på morgonen skall degen bakas ut.

- Hela mitt arbetsliv, 35 år, har bestått av bröd och bullar. Jag ville förverkliga ett småskaligt bageri med café i mellaneuropeisk stil på central plats. Småskaligheten är viktig för mig, våra produkter säljs över disk och inte i butiker, säger Kim Holmberg.

Tenalakillen Kim inledde sin bagarkarriär vid Hemholmens bageri i en trivsam miljö. Den värmen har han återskapat i familjeföretaget som idag sysselsätter 10 personer. För honom är det viktigt att både personalen och kunden trivs.

- Personalen vill jag ta bra hand om. Vi har denna sommar haft sommarjobbare som är sjätte sommaren hos oss, vilket skvallrar om att vi har lyckats hyfsat, säger Kim, vars sambo, och nuförtiden även son, och tidvis också dottern jobbar inom verksamheten.

Degen som hantverk

Degen är bagarens hantverk. Och för Kims del är det speciellt jäsdegar han gillar. Det blir kaffebröd, semlor och matbröd. Och för variationen bakas det olika bröd varje dag. Att få skapa med händerna och sedan smaka på slutresultatet är en del av det som inspirerar i yrket.

- Vår jätteörfil helt klart den som säljer mest i volym men också bakelser och tårtor går bra åt. Vår slogan ”Så gott som hembakat från bageriet mitt i stan” och handarbete, tradition och kvalitet är också begrepp vi står för.

När det är lite tystare i november och februari brukar Bagarn satsa på att utveckla nya produkter. Då fungerar webben och kurser som inspirationskälla. Nuförtiden är det till exempel moussetårtor som gäller på bröllop istället för den traditionella gräddtårtan. Jätteörfilen har fortsättningsvis sin egen plats i vitrinen, men också andra produkter som wienerbröd, munkar och smörbulle hör till det dagliga sortimentet.

kim holmberg mellanbild 2

Det bästa och det sämsta med att vara företagare i staden?

- Det bästa är kanske just småskaligheten, även om det samtidigt blir en utmaning. Detta tack vare det begränsade kundunderlaget under 8 månader av året.

Ditt bästa tips till någon som funderar på att starta eget?

- Var beredd att satsa. Om du inte är det så är företagande förmodligen inget för dig. Glöm att bli företagare om du prioriterar semester, en fast lön och fastslagna arbetstider, säger Kim.

- Vill du däremot jobba med något du brinner för, gillar att ta ansvar, bestämma över din egen tid, gillar att utvecklas och lära dig nya saker, kan jobba effektivt (tid är pengar), vill förverkliga dina drömmar och kan jobba målinriktat, då skall du definitivt bli företagare, sammanfattar Bagarn.

TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / BILDER: Fotofabriken, Sara Bondegård, Janica Söderlund (MR Media)

De flesta i Västra Nyland känner till bilskolan West-Drivers, som tidigare hette V.Vainio. Från och med 1.1.2018 är det f...

Då du fem minuter innan avspark bänkar dig på Centrumplan för att titta på Ekenäs IF:s hemmamatch har otaliga människor...

En bra laganda kan vinna matcher. Att tillsammans kämpa för ett gemensamt mål räcker ofta längre än individuell skicklig...

Det finns en familj som har haft en alldeles avgörande plats i fotbollsföreningen EIF:s historia. Utan släkten Löf skulle ...