Vill du bli en bättre motorcykelförare?

- Premium: Artikel
När solen värmer och vägarna är torra är det äntligen dags för alla motorcyklister att inleda den efterlängtade körsäsongen. Det betyder att lufttryck och olja kollas på motorcykeln och utrustningen uppdateras, men skulle det även vara dags att ta den egna körskickligheten till nästa nivå?
Vare sig du är ny motorcykelägare och skall ta ditt första körkort, eller om du har kört motorcykeln i många år, är våren alltid en bra tid att reflektera över dina körkunskaper. Efter en lång vinterpaus kan kunskaperna vara lite rostiga, och det gäller att komma ihåg att du alltid kan utveckla din hantering av motorcykeln. För den som inleder ett efterlängtat liv på motorcykel är det naturligtvis speciellt viktigt att lära sig behärska en tvåhjuling på ett säkert sätt.
På bilskolan West-Drivers i Ekenäs har ägaren Johan Forssell själv kört motorcykel i 30 års tid. Han förespråkar en säker hantering av motorcyklar och erbjuder alternativ för både nybörjare och mera erfarna motorcykelförare.
Vad krävs för att ta motorcykelkörkort idag?
- Om du har körkort från förut krävs det numera ingen obligatorisk teori för att köra motorcykel, tidigare var det ju sex timmar för den som redan har körkort. Det enda som krävs idag är fem timmar körundervisning men många väljer att köra mera, säger Johan Forssell.
För att köra en motorcykel behöver du nuförtiden en körrätt för kategori A1, A2 eller A beroende på motorcykelns storlek. Kategori A1 ger rätt att köra en lätt motorcykel, kategori A2 en medelstor motorcykel och kategori A också de allra största motorcyklarna. För att få köra de största motorcyklarna måste du dessutom vara minst 24 år gammal eller 20 år om du fått A2 kort som 18-åring.
Vilka är dina erfarenheter av det nuvarande stegvisa systemet för motorcyklister?
- Det är nog riktigt på sin plats. En motorcykel i mellanklass har ju kraft som en liten personbil, säger Johan.
Johan anser att övergången till ett stegvist system har ökat säkerheten. Han menar att det stegvisa systemet inte heller har avskräckt från ett motorcykelintresse.
- De flesta som tagit ett lägre motorcykelkörkort är på riktigt intresserade av motorcyklar och de vill också ta följande kategori. Det behövs två år för varje klass; först kan du ta A1 som 16-åring, mellanklass som 18-åring, och sen finns det möjlighet att höja till A som 20-åring. Om du direkt tar körkort för stor cykel är gränsen 24 år, förklarar Johan.
Hur många motorcykelkörkort per år?
- Det är ju förstås på våren som intresset är störst. Jag skulle uppskatta att vi i medeltal på årsbasis har drygt 40 personer som tar motorcykelkörkort, berättar Johan.
Hanteringsbana krävs för motorcyklister
För att få motorcykelkörkort måste föraren förutom godkänt teoriprov och körprov, även uppvisa sina körkunskaper på en hanteringsbana för motorcykel. Banan består av sex olika uppgifter som mäter centrala kunskaper som är viktiga för att kunna köra motorcykel i trafiken. Här övas bland annat balans och säker inbromsning.
Hur svår är hanteringsbanan?
- För ovana förare kan hanteringsbanan ibland vara rätt knepig. Du måste kunna bromsa rätt, du har ju bara två hjul. Och det är också viktigt att kunna köra långsamt i trafiken.
- De yngre som har mopedkort kör i sin tur banan fast på bakhjulet, men de har i sin tur kanske mera utmaningar i trafiken, konstaterar Johan Forssell.
Alla som kört motorcykel vet att hanteringen av en motorcykel kräver övning. Men med säkrare hantering blir även erfarenheten av att köra mycket trevligare; hantering av fordonet samt trafikkunskap är A och O.
Hur många erfarna förare väljer att träna på hanteringsbana?
- Visst är det några varje år, men inte är det så många. Jag tror att det lever kvar en tanke på att man skall kunna själv, även om det är en helt annan värld att köra motorcykel, konstaterar Johan.
Vad skulle du hälsa till motorcyklister som vill lära sig mera?
- Ta kontakt så hittar vi passliga lösningar för just er. Folk är ju nog duktiga på att höra av sig och vi vill ha en låg tröskel att ta kontakt, uppmanar Johan.
Bilskola West-Drivers har nya kurser med 2-3 veckors intervaller. Kolla när nästa kurs börjar på West-Drivers webbsida.
TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / BILDER: Janica Söderlund, MR Media