Varning

JUser: :_load: Det går inte att ladda användare med ID: 650

Trendiga höstsmaker på menyn

Vad är det trendigaste på restaurangernas menyer i höst? Hur ivriga är matgästerna när det gäller att prova på nya smaker och saker? Vi tog pulsen på restaurangerna och matkulturen i Västnyland tillsammans med kocken och krögaren Mikael Kokkonen.

Vad skall det finnas på menyn under hösten?

- Alla råvaror som finns tillgängliga under hösten. Vi lever i ett land där det finns mycket bär under hösten, och det finns svamp, rotsaker, vilt, grönsaker och kött. Det finns av allt, hösten är ju kockens drömårstid!

Vad är inne just nu?

- Det varierar ju ganska mycket men just nu har det blivit mode att använda det som finns tillgängligt. För tio år sedan var det inte alls så, men för tillfället är det trendigt. Försäljningen av inre filé har sjunkit mycket, i stället används skräpfisk, ogräs och olika örter och kanske tungan från kon. Allt skall användas, och det syns mer och mer på menyerna.

Hur syns hösten på restaurangernas menyer i Västnyland?

- Nog syns den ganska bra. Det kommer in lite svamp och laxen byts mot sik. Och det är helt bra. Förstås kunde det vara ännu mera, till exempel vilt finns det finns massor av, och det är nästan svårt för jaktlagen att bli av med hjortköttet. Det kunde utnyttjas ännu mera.

Är kunderna redo att ta till sig nya smaker?

- Både jo och nej. Det finns dom som skall ha sin wienerschnitzel och så finns det dom som är trötta på den. Det finns av oss alla. Som restaurang skall du antingen ha allt på menyn eller så skall du välja din kundkrets.

- En restaurang får själv välja om man har pepparbiff på menyn. Pepparbiff är ingen trend längre men av någon anledning har den rätten fastnat här i Västnyland. Knäppens pepparbiff lär vara orsaken till att ingen vill glömma den! På en krog i Hesa får du söka efter pepparbiff, så det har nog ändrat mycket, och pepparbiff finns inte på alla krogar. Tiden går framåt lite långsammare i Västnyland.

mikael kokkonen mellanbildMikael Kokkonen

Hur ser du om en meny är modern?

- Jag brukar söka efter råvaror som kan finnas i Finland. På våren kanske sparris och fisk från våra vatten eller inhemskt kött. Om det erbjuds lufttorkad skinka eller stekt lax med soltorkad tomatsås känns det lätt ointressant. Jag är mera för finska råvaror och ett skandinaviskt kök med en touch av något stiligare.

Fattas det något i restaurangutbudet i vår region?

- Både jo och nej. Vi har ett bra utbud men ett koncept saknas. I Lojo finns Mikko Utters restaurang som erbjuder fine dining och bara tar in åtta personer. Han gör en matupplevelse på 5-10 rätter, och det konceptet fattas i Karis, Ekenäs och Hangö.

- Överlag är casual dining kanske mera pop och modernt just nu men jag tycker nog det finns utrymme för ett alternativ som erbjuder en femrätters tasting menu på lokala råvaror. Det är något jag själv saknar.

Finns det en tillräckligt stark kultur av att äta ute i Västnyland?

- Nej, inte är den tillräckligt stark. Det är kanske en fjärdedel av befolkningen som brukar äta ute, resten gör det typ en gång i året. Lite mera aktivt kunde invånarna nog använda det som finns. Kanske öka från en gång per år till två gånger.

TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / BILDER: Nina Ahtola

Det finns ställen som sprider en härlig energi. Och inspiration. Du vet vad jag menar. Känslan av välmående och trygghet ...

Du möts av en enormt stor älg och en krockskadad bil och frågan: hur agerar du om du krockar med ett djur i trafiken? Eller...

Har du funderat på hur livet skulle se ut med en robotgräsklippare i huset? Då skall du läsa om Shaun the Sheep, Nöpölä...

Som yngre drömde hon om att bli arkitekt. Idag är hon framgångsrik tatueringskonstnär som livnär sig genom ett konstnärl...