Hur kan du öka din trafiksäkerhet?

Premium: Artikel

Du möts av en enormt stor älg och en krockskadad bil och frågan: hur agerar du om du krockar med ett djur i trafiken? Eller visste du, att din löst liggande datorväska på bakbänken i bilen potentiellt kan döda dig? En stund i det nya säkerhetshuset i Karis får många, även erfarna chaufförer, att komma ihåg saker om trafiksäkerhet som kanske har fallit i glömska.

I samarbete med Trexo

Bilskolan Trexo har verkat i Karis sedan år 1951 med nuvarande föreläsningsutrymmen inne i centrum. Sedan januari i år har skolans nuvarande ägare Lena Stenström förverkligat en dröm och öppnat ett splitternytt säkerhetshus i den gamla Sisufabriken i Karis. Det färgglada utrymmet som är fyllt med säkerhetsinformation är unikt, ett av de första i sitt slag att drivas i en bilskolas regi i Finland. Motsvarande hus har tidigare främst funnits i samband med halkbanor.

Varför har Trexo öppnat ett eget säkerhetshus?

- När alla andra bilskolor gör reklam för att all undervisningen sker över nätet, vill jag hellre satsa på att konkretisera saker. Jag är kanske gammalmodig men jag tycker eleverna sitter alldeles tillräckligt vid datorn som det är, konstaterar trafiklärare och ägare Lena Stenström vid Trexo.

- Eleverna upplever att det är mycket intressantare att gå omkring och prova på saker på riktigt. Att se en krockskadad bil på bild berör inte så mycket, men att se en riktig bil med intryckt fönsterruta och glassplitter över sätet är mycket mera tankeväckande, understryker hon.

I den rymliga hallen finns en mängd säkerhetskunskap omvandlad till visuellt tilltalande och konkret information. Du kan även prova på saker; en kälke glider framåt för att plötsligt tvärstanna - precis på samma sätt slungas du framåt i en bil vid kraftig inbromsning, om du inte använder säkerhetsbälte. Du kan provväga din datorväska på en specialvåg som visar med vilken kraft väskan kommer flygande från bakbänken vid en frontalkrock.

previous arrow
next arrow
Slider

Hur stor krockvikt motsvarar en vanlig datorväska?

- En väska med en bärbar dator motsvarar en kraft på 126 kilo och en halvliters plastflaska motsvarar en kraft på 20 kilo. En människa som sitter i baksätet utan säkerhetsbälte väger som en elefant vid en frontalkrock dvs. 3000 kilo, om du krockar i en hastighet på 50 kilometer i timmen. Sker krocken i en hastighet på 100 kilometer i timmen motsvarar din kropp en krockvikt på 12 000 kilo, konkretiserar Lena.

- Det är ofta sådant som eleverna inte har någon aning om t.ex. hur man skall packa bilen på ett säkert sätt. Efter våra skolningar brukar många nog konstatera att vännerna i bakbänken härefter måste ta på sig säkerhetsbältet, berättar Lena om reaktionerna hon möter bland elever.

Säkerhetskunnande erbjuds för alla

I säkerhetshuset kan besökaren på ett mångsidigt sätt ta del av kunskap kring säkerhetsfrågor. I ena delen av hallen kan du hålla ett fem kilo tungt huvud i dina händer, för att förstå den verkliga tyngden av ditt eget huvud.

- Det är mycket viktigt att huvudstödet är rätt inställt i bilen, annars är det nacken som tar hela smällen i en krock, förtydligar Lena betydelsen av ett rätt inställt huvudstöd.

I den andra delen av hallen finns en rad på olika sätt slitna bildäck som alla innebär en potentiell säkerhetsrisk och därför bra för varje förare att känna till. Enligt Lena Stenström är det viktigt att på förhand diskutera om potentiella säkerhetsrisker, då ökar chansen för att man skall kunna agera rätt om något sker.

- När älgen hoppar ut framför bilen hinner man inte fundera. Här har vi tid att diskutera om olika sätt att agera och då kanske man kan göra ett bättre val när det händer på riktigt, konstaterar hon..

- Vi diskuterar även om saker du skall göra på en olycksplats, hur du kan hjälpa, även om du inte gått någon kurs i första hjälpen. Därtill pratar vi om hurdan säkerhetsutrustning det borde finnas i varje bil.

previous arrow
next arrow
Slider

För vem är säkerhetshuset avsett?

- Vi använder säkerhetshuset när våra bilskolelever deltar den obligatoriska riskskolningen. I den ingår fyra timmar teori som sker här i huset, och därtill körning i mörker och på halkbana.

Kan vem som helst gå en säkerhetskurs?

- Vi har nog planer på att även kunna erbjuda kortare specialkurser för t.ex. pensionärer och skolklasser. Nu har vi ett eget säkerhetshus och därmed möjlighet att utveckla utbildningar enligt efterfrågan.

Borde alla chaufförer regelbundet uppdatera sin kunskap?

- Visst utvecklas saker hela tiden och egentligen borde det nog finnas någon uppdateringkurs för vuxna förare med jämna mellanrum.

Vilka saker borde vi vara bättre på i trafiken?

- Att hålla säkerhetsavståndet på landsvägen är viktigt. Om det hoppar ut en hjort framför din bil och du har en stor långtradare precis bakom dig, så slutar det inte bra. Inne i stan är skyddsvägarna något man inte riktigt har koll på, och reflexer är en annan viktig sak, understryker Lena Stenström.

 

PS. Visste du att det i fjol i Finland inträffade nästan 4000 vägtrafikolyckor där en eller flera personer skadades? Ifjol dog 205 personer i trafiken och 4 987 personer skadades. I vägtrafiken dog 15 fotgängare och 18 cyklister. Källa: Statistikcentralen

TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / BILDER: Janica Söderlund, MR Media

Du har kanske sett en väggtermostat med texten Roth? Även på spelskjortor och idrottsarenor syns ofta samma röda logo. Rot...

Vad är det trendigaste på restaurangernas menyer i höst? Hur ivriga är matgästerna när det gäller att prova på nya sma...

För att möta den ökade efterfrågan har Bokföring P-E Nyberg Kb utöver traditionella bokföringstjänster från och med h...

Som yngre drömde hon om att bli arkitekt. Idag är hon framgångsrik tatueringskonstnär som livnär sig genom ett konstnärl...