Varning

JUser: :_load: Det går inte att ladda användare med ID: 650

Gör en utflykt till naturstigen på Vaktkojberget

En fantastiskt vacker och karg skärgårdsnatur möter besökaren på den nya naturstigen i Bromarv. Ljung, mossor och lavar, torra furor och en fenomenal utsikt över havet från berget som ligger 60 meter över havet. Hur många troll hittar du på vägen?

Den nya naturstigen i Bromarv är ca 2 km lång och löper på Kårböle gårds privata mark. Det är Hasse Blomqvist och hans fru Cristina Viberg som äger marken och även har dragit upp stigen.

Hur kom det sig att ni ville öppna en naturstig?

- För att vara riktigt ärlig var det byarådets ordförande Henrik Huldin som kom på idén. Och visst, allt nytt som händer är roligt och om det dessutom skulle locka mera folk att flytta till byn är det ju bra,säger Hasse Blomqvist.

vaktkojberget mellanbild 1Den lilla mysiga Vaktkojstugan är belägen högst uppe på berget och den kan även reserveras för övernattning.

Hur skulle du beskriva området där stigen löper?

- Vi ville att stigen skulle visa upp sådana fina ställen där utsikten över havet är speciellt bra. Och eftersom Vaktkojberget är Bromarvs högsta berg, är det ju lite speciellt. Det är 60 meter högt.

Stigen löper i kuperad mark, från parkeringsplatsen bär det rakt uppåt mot den vackra Vaktkojstugan uppe på berget. Ställvis är det brant och det gäller att vara hyfsat säker på foten för att trivas på stigen. De vitmålade markeringarna är lätta att följa och leder besökaren över berg och blommande ljung till den enkla stugan. Och högst uppe är utsikten verkligt hänförande; det är väl värt mödan att traska uppför berget.

Vilken är historien bakom Vaktkojan på berget?

- Det har nog historiskt sett varit en utsiktsplats med en vaktkoja, därav har platsen fått sitt namn. Vi restaurerade stugan när vi byggde stigen och det var ett hårt jobb att bära upp allt virke på berget, det går inte att köra hit, konstaterar Hasse.

Den lilla gråtonade stugan är enkel och spartansk med två smala britsar och ett litet bord. Men charmig så tusan och erbjuder ett alldeles underbart läge att njuta av höstens stjärnhimmel. Stugan går att hyra mot en liten ersättning men det gäller att ha egen övernattningsutrustning och spritkök för frukost.

vaktkojberget mellanbild 3Längs stigen finns det små finurliga skyltar som gör en vandrare glad.

Modern teknik längs stigen

För den som vill ha lite mera information om Bromarv, spritsmuggling eller om det historiska sjöslaget vid Rilax gäller det att ta sin telefon i användning under promenaden längs stigen. Leden har sammanlagt sex infopunkter. Vid varje punkt öppnar du en ny berättelse genom att scanna in en QR-kod med din smarttelefon. Lösenord kan köpas t.ex. i Bromarv skärgårdshamns café.

- En del av besökarna har löst ut koden men det finns nog också många som bara kommit för att njuta av naturen. Men visst är det fint om flera gör det, så får byarådet en slant för det.

Längs stigen finns den en del finurliga och roliga varnings- och infoskyltar. Dessutom gömmer det sig Bromarvtroll längs stigen. Det är små och personliga detaljer, som får besökaren att le inombords. Det är någon som skapat stigen med kärlek.

Hur har besökarna gillat stigen?

- Vi har en feedbacklåda längs leden och vi har nästan endast fått positiva lappar i lådan, folk har tyckt om stigen.

- Men till nästa år skall vi bygga om slutet lite. Vi kommer att dra returen högre uppe på berget så det blir lite utsikt på vägen hem också.

Det tar ca 1,5 h att promenera runt hela slingan. Då är takten lugn och det finns tid för både fotografering och att lyssna till historierna längs vägen. Jag rekommenderar även att ta med picknick och njuta av kaffe och bulle uppe på toppen med en fenomenal utsikt över de krokiga furorna och havet.

TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / BILDER: Johan Ljungqvist / Multifoto

Du kan välja att gå på kurs i företagsamhet, eller så kan du ta ett snack med Pelle Friman i Tenala kyrkby. Han sköter a...