Varning

JUser: :_load: Det går inte att ladda användare med ID: 650

Den stora arkitekten i lilla Karis

Hilding Ekelunds hjärta klappade nog lite extra för lilla Karis. Han var en av 1900-talets landets ledande arkitekter i Finland, jämnårig med stora namn som Alvar Aalto och J.S. Sirén. Visste du, att han även ritat stilrena Roddstadion i Helsingfors?

Egentligen känns det som om det borde finnas en staty av Hilding Ekelund (1893-1984) i Karis. Eller kanske en gata namngiven efter honom. Men konstigt nog finns det inget sådant; av någon anledning finns det överhuvudtaget väldigt få statyer i Karis. Däremot finns det fortfarande ett tjugotal offentliga och privata byggnader ritade av honom på olika håll i staden.

vattentornet mellanbildFr.v. Hilding Ekelund, Levi Backman och Jarl Löfgren vid återuppbyggnaden av Karis-Billnäs samskola 1942.

Det bästa sättet att bekanta sig med Hilding Ekelunds betydelse för Karis är att ta en promenad i staden och orientera sig fram husen han planerat. Luckan i Raseborg på Torggatan 3 säljer den intressanta publikationen Hilding Ekelund i Karis-Karjaalla. Med boken i handen stegar vi sedan i fotspåren av den erkända arkitekten vars storverk på annat håll i landet inkluderar Helsingfors konsthall, Tölö kyrka, Velodromen, Olympiabyn och Roddstadion samt Sundholmens kraftverk i Helsingfors.

Se karta över Hilding Ekelunds hus i Karis

Det första hus Ekelund planerade i Karis var det Gamla apoteket (1938) på Elin Kurcksgatan. Övriga arbeten är Stadshuset (1942-43), Lärkkulla (1947-48), St. Olofs kapell (1959) och församlingshemmet (1961), vattentornet (1949-50) och idrottsplanens läktare. 1950-60 ritade han dessutom största delen av de befintliga skolbyggnaderna i Karis, sammanlagt ca 20 byggnader.

 

Hilding skulle gråta över Karis vattentorn

Om Hilding Ekelund ha levt idag hade han nog varit en riktig kändis, kanske med en egen tv-show om arkitektur. Denna erkända arkitekt valde att under flera årtionden arbeta i lilla Karis och kom att starkt prägla hela stadens utseende. Han var känd för sin avskalade och återhållsamma stil med stark klassicistisk prägel; Hilding gillade med andra ord det som var enkelt och stilrent.

Karis vattentorn hade utan tvekan fått Hilding Ekelund att gråta om han hade sett det plåtbeklädda tornet idag. Ursprungligen var det 22 meter höga tornet vitt och rappat; utseendet påminde om Olympiastadions vackra, vita fasad. Vattentornets elegans och estetik har gått förlorad i och med att fasaden bekläddes med plåt.

Hilding Ekelund anses en av de främsta förespråkarna för funktionalismen, förverkligad med enkla medel i relativt låg bebyggelse och väl anpassad till omgivande terräng. Hans ideal var en tidlös och klassisk byggnadskonst.

Vi som nu långt senare lever i miljöer han planerat är egentligen de bästa att utvärdera- hur tycker du att han har lyckats med målsättningen att skapa tidlösa lösningar?

Köp boken Hilding Ekelund i Karis-Karjaalla!


TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / FOTO: Janica Söderlund, MR Media och John Gardberg/KBS bildarkiv/Lokalarkivet Arresten

MR Media har under de två senaste åren planerat och utvecklat marknadsföringsplattformen Place2Go, som kommer att fungera s...

Viljan att skapa förutsättningar för unga spelare att utvecklas konkretiseras i form av ett unikt samarbete mellan fyra fö...

Hon älskar utmaningar. Och brinner för utveckling och strategiskt tänkande. Heidi Forsman är en av de mest framgångsrika ...

Du har antagligen hört talas om Place2Go. Oavsett om du är företagare, privatperson eller föreningsaktiv i Hangö, Rasebor...