Raseborg

Din info för dagen!

Raseborg

Din info för dagen!

Den stora arkitekten i lilla Karis

Hilding Ekelunds hjärta klappade nog lite extra för lilla Karis. Han var en av 1900-talets landets ledande arkitekter i Finland, jämnårig med stora namn som Alvar Aalto och J.S. Sirén. Visste du, att han även ritat stilrena Roddstadion i Helsingfors?

Egentligen känns det som om det borde finnas en staty av Hilding Ekelund (1893-1984) i Karis. Eller kanske en gata namngiven efter honom. Men konstigt nog finns det inget sådant; av någon anledning finns det överhuvudtaget väldigt få statyer i Karis. Däremot finns det fortfarande ett tjugotal offentliga och privata byggnader ritade av honom på olika håll i staden.

vattentornet mellanbildFr.v. Hilding Ekelund, Levi Backman och Jarl Löfgren vid återuppbyggnaden av Karis-Billnäs samskola 1942.

Det bästa sättet att bekanta sig med Hilding Ekelunds betydelse för Karis är att ta en promenad i staden och orientera sig fram husen han planerat. Luckan i Raseborg på Torggatan 3 säljer den intressanta publikationen Hilding Ekelund i Karis-Karjaalla. Med boken i handen stegar vi sedan i fotspåren av den erkända arkitekten vars storverk på annat håll i landet inkluderar Helsingfors konsthall, Tölö kyrka, Velodromen, Olympiabyn och Roddstadion samt Sundholmens kraftverk i Helsingfors.

Se karta över Hilding Ekelunds hus i Karis

Det första hus Ekelund planerade i Karis var det Gamla apoteket (1938) på Elin Kurcksgatan. Övriga arbeten är Stadshuset (1942-43), Lärkkulla (1947-48), St. Olofs kapell (1959) och församlingshemmet (1961), vattentornet (1949-50) och idrottsplanens läktare. 1950-60 ritade han dessutom största delen av de befintliga skolbyggnaderna i Karis, sammanlagt ca 20 byggnader.

 

Hilding skulle gråta över Karis vattentorn

Om Hilding Ekelund ha levt idag hade han nog varit en riktig kändis, kanske med en egen tv-show om arkitektur. Denna erkända arkitekt valde att under flera årtionden arbeta i lilla Karis och kom att starkt prägla hela stadens utseende. Han var känd för sin avskalade och återhållsamma stil med stark klassicistisk prägel; Hilding gillade med andra ord det som var enkelt och stilrent.

Karis vattentorn hade utan tvekan fått Hilding Ekelund att gråta om han hade sett det plåtbeklädda tornet idag. Ursprungligen var det 22 meter höga tornet vitt och rappat; utseendet påminde om Olympiastadions vackra, vita fasad. Vattentornets elegans och estetik har gått förlorad i och med att fasaden bekläddes med plåt.

Hilding Ekelund anses en av de främsta förespråkarna för funktionalismen, förverkligad med enkla medel i relativt låg bebyggelse och väl anpassad till omgivande terräng. Hans ideal var en tidlös och klassisk byggnadskonst.

Vi som nu långt senare lever i miljöer han planerat är egentligen de bästa att utvärdera- hur tycker du att han har lyckats med målsättningen att skapa tidlösa lösningar?

Köp boken Hilding Ekelund i Karis-Karjaalla!


TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / FOTO: Janica Söderlund, MR Media och John Gardberg/KBS bildarkiv/Lokalarkivet Arresten

Vill du bli piggare, friskare och lite mer avstressad? Att vinterbada beskrivs som rena hälsokuren och den omedelbara känsla...

Nu är det dags att samla ihop dina vänner, ta med era mobiltelefoner och bege er ut i den västnyländska naturen för att p...

Du har antagligen hört talas om Place2Go. Men du är osäker på hur just du kan dra nytta av det. Oavsett om du är företag...

Place2Go erbjuder nu sina samarbetspartners en möjlighet till en helt ny slags synlighet. Med hjälp av Fastout 360° kan man...

RASEBORG - Chaufförsvägen 4, 10600 Ekenäs
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. - Tel: +358 (0)44 732 2944
HANGÖ - Växelgatan 1, 10900 Hangö
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. - Tel: +358 (0)44 732 2944
place2go facebook
place2go instagram
place2go youtube