Fotbollsskolan är sommarens höjdpunkt

100 glada fotbollspelare kan inte ha fel. EIF:s fotbollsskola fortsätter att vara sommarens höjdpunkt för både nuvarande och blivande unga spelare. I år gjorde fotbollsskolan alla tiders rekord med 100 deltagare. Och även om tjejerna fortfarande är färre än killarna är de minst lika tuffa på planen.

I samarbete med Ekenäs IF:s fotbollssektion

Emma Lindholm, Emelie Enberg, Siiri Lind och Ada Lindh är fyra av de sex tuffa tjejer som deltar i den äldre av de två träningsgrupperna i fotbollskolan. Flickorna spelar vanligen i F06-07 men i fotbollskolan tycker tjejerna att de får tuffare träningar än med det egna laget.

- Vi lär oss mera teknik, säger Emma.
- Både teknik och styrka, tycker Emelie. Pojkar buffar också ganska hårt, så man får vara beredd.
- Takten är hårdare, säger Siiri. Och jag behöver någon som jagar på mig, så att jag kämpar mera.
- Mera och bra träning i försvarsspel, säger Ada, som spelar i försvaret i det egna laget.

Emma, Emelie och Siiri har spelat tillsammans i nästan sju år, medan Ada har börjat några år senare. Siiri går i Hakarinteen koulu och kunde inte svenska innan hon började spela i laget.

- Nu pratar hon flytande svenska, ropar de andra flickorna glatt i mun på varandra.

Idag har de sammansvetsade och taggade tjejerna fått lära sig både teknik och hur man jobbar med att motivera sig själv när man tränar hemma.

- Det kan vara svårt att komma igång, men man får aldrig ge upp, säger Emma.
- Ju mer man tränar hemma, desto bättre rörelse och touch får man, tillägger Emelie.

Vad är det bästa med fotbollssskolan?

- Man får motivation, säger Emelie genast.
- Och man går framåt, tillägger Ada.

previous arrow
next arrow
Slider

Tjejerna trivs i målet

När det är dags för den yngre gruppen att träna hittar jag genast ett gäng glada unga tjejer. Flickorna är födda 2009-13 och här gillar alla speciellt att stå i målet, det märker jag tydligt när jag frågar var flickorna vill bli fotade.

- I målet, ropar alla glatt i mun på varandra.

Efter att bilden är tagen sätter vi ner oss för att prata fotboll. Det kommer tydligt fram varför tjejerna gillar att stå i målet, också under träningar och matcher.

- Man får mycket beröm när man gör räddningar, säger Elin. Och så är det så roligt att rulla ut bollen på matcher.
- Det är roligt att slänga sig, skrattar Hilda. Och att få tag i bollen.

De fyra tjejerna känner alla varandra från tidigare. Tilde Lindström och Elin Enberg spelar i flickor 08-09 och Hilda Lindholm och Linn Salminen i flickor 10-11. Alla håller med om att fotbollen är någonting de vill och kommer att satsa på, fast de också har andra hobbyn som t.ex. gymnastik, handboll och tennis.

Varför är tjejer bra på fotboll?

- Vi tränar, säger Linn.
- Man ska inte underskatta flickor, säger Elin. Jag tycker att flickor är lika bra fast pojkar har kanske kraftigare skott och tränar mera på teknik. Men flickor kan också, och är på många sätt bra på fotboll, tillägger hon.

Alla fyra nickar instämmande.

- Flickspelare och pojkspelare är ju typ samma sak, bara lite olika, säger Tilde.
- Om flickor och pojkar skulle få samma träning, så skulle flickor kanske t.o.m. vara lite bättre, funderar Elin.

INTROYNGREFotbollstjejerna gillar att vara i målet, från vänster: Tilde Lindström, Hilda Lindholm, Linn Salminen och Elin Enberg.

Vad har ni lärt er i fotbollsskolan?

- Idag har det varit teknik som tema, berättar Elin. Vi har nytt tema varje dag. På måndag var det dribbling och idag var det ”peippa”.
- Det var ganska svårt att göra första gången, säger Hilda. Bollen fastnar och tar i saker.
- Och sen spelar vi match på slutet, fyller de andra i.

Alla är de överens om att de har blivit tekniskt bättre. Glädjen i att lära sig någonting nytt är stor. Det tjejerna tycker mest om är nog att öva på skott. Förutom att stå i målet, förstås.

Endast fotbollsskorna fattas

De flesta som deltar i EIF:s fotbollsskola är redan bekanta med sporten och spelar i något juniorlag. Men skolan riktar sig inte enbart till dessa, utan tvärtom ska den också fungera som en första kontakt till sporten. Tröskeln att komma med är låg och inga krav på varken utrustning eller förhandskunskaper finns. Organisatörerna uppmuntrar och gör det enkelt för barn som redan spelar att ta med sig en kompis till fotbollskolan.

För Mathias Holm är fotbollsskolan den första träningen han någonsin deltagit i. Fotboll spelar han på fritiden med kompisarna i Gammelboda och i skolan. Mathias tycker att fotbollsskolan har varit både rolig och lärorik. Tränarna förklarar bra, hjälper när han behöver och hejar på.

- Då kämpar man också mera, tycker Mathias.
- Och så har jag blivit mycket bättre på att ”peippa”, säger han.

Då jag frågar Mathias om han vill spela i något lag efter det här, så är svaret enkelt. Två av hans bästa kompisar spelar i pojkar 08 och det vill han också göra. Mathias vill också gärna satsa på fotbollen. Herrlaget skulle han gärna nå, där hans favoritspelare är Zacharias Ekström och Akseli Ollila.

På vägen hem från semesterresan hann familjen åka in via Prisma för att handla benskydd och annan utrustning.

- Nu är det bara fotisskorna som fattas, ler Mathias.

previous arrow
next arrow
Slider

Unga sommarjobbar med fotboll

I fotbollskolan har tränarna i år hjälp av två unga hjälptränare Sofie Lindgren och Rasmus Busk. Föreningen ansökte om och fick understöd för att betala ungdomarnas löner från OP Raseborg. Tack vare understödet får dessa två sommarjobba med älsklingssporten.

Vad har ni själva lärt er?

- Jag har främst lärt mig hur man behandlar barn och kanske fått träna lite på att vara pappa, ler Rasmus.
- Tålamod, säger Sofie. Barnen lyssnar ju inte precis alltid.
- Vissa ger upp ganska lätt, tillägger Rasmus. Speciellt de minsta. Så det är ju en utmaning.

Båda skulle gärna jobba hela sommaren med liknande uppgifter om det fanns möjlighet till det. Rasmus skulle också vilja gå en tränarkurs och fördjupa sig i ämnet. Sofie lockas inte av tränaryrket just nu, men så satsar hon ju också på fotboll som en av spelarna i EIF:s damlag.

INTROTRANAREGlada fotbollstränare. Uppe från vänster Rasmus Busk, Severi Vielma, Atte Wahlstedt. Nere från vänster Simon Sid, Kati Lindholm och Sofie Lindgren.

Fotbollsskolan är en inspirerande gemenskap

Fotbollskolans tränare Simon Sid, Kati Lindholm, Severi Vielma och Andreas “Atte" Wahlstedt sätter ner sig och pustar ut på bänkarna utanför EIF:s klubblokal. Klockan är halv tre på torsdag eftermiddag och nästsista dagen är över.

- Jag tänker att detta är ett första steg för familjer och barn att komma och bekanta sig med fotboll och sen om man blir intresserad så kan man enkelt stiga in i föreningsverksamheten, säger Simon Sid, som också är tränare för EIF:s damlag.
- Och så hoppas jag ju förstås från föreningens sida att vi skulle få med flera utövare, tillägger han.

Vad är viktigast med fotbollsskolan?

Det är socialt, man får glädjas tillsammans med andra i ett fotbollssammanhang, det är åldersöverskridande och är en meningsfull och rolig aktivitet under sommarlovet. För de som spelar från tidigare är den utvecklande medan nybörjare får reda på vad fotboll går ut på, konstaterar Kati.

- Gemenskapen är kanske det viktigaste och att lära känna varandra. Det är inte som på vanliga träningar utan här spelar olika åldrar och flickor och pojkar tillsammans. Mot slutet av veckan verkar det som om alla skulle vara kompisar med varandra, säger Atte.
- Förhoppningsvis börjar de hitta varandra på gårdarna på fritiden också, flikar Kati in.
- Det är viktigt att barnen har roligt och att vi som tränare och spelare kan visa hur rolig fotbollen är, tycker Severi.
- Helheten är otroligt viktig och förstås att barnen trivs. Alla tränare ger allt de har varje dag, säger Simon. Jag skulle nog inte kunna jobba varken längre dagar eller hela sommaren i det här tempot, skrattar han.

TEXT & FOTO: Ramona Lindberg, Place2Go

Nu är det dags att samla ihop dina vänner, ta med era mobiltelefoner och bege er ut i den västnyländska naturen för att p...

MR Media har under de två senaste åren planerat och utvecklat marknadsföringsplattformen Place2Go, som kommer att fungera s...

En inspirerade mötesplats där vi tillsammans skapar en bättre framtid. Vi möts med framtidstro, förespråkar samarbete, f...

Lyckade möten kan se ut på olika sätt, men gemensamt för alla är att deltagarna trivs. En inspirerande miljö lockar till...