Varning

JUser: :_load: Det går inte att ladda användare med ID: 650

”Sköt jobbet så, att dom ringer på nytt!”

Du kan välja att gå på kurs i företagsamhet, eller så kan du ta ett snack med Pelle Friman i Tenala kyrkby. Han sköter allt från snöplogning till tillverkning av Tenalaost, driver den välsorterade lokala diversehandeln och den mysiga restaurangen mitt i byn. Utan Pelle och hans familj skulle Tenala kyrkby inte vara sig lik.

Det finns människor som har en enorm betydelse för sin omgivning. Per-Olof ”Pelle” Friman är en sådan person, en verklig mångsysslare som inte är rädd för att utveckla och ta sig an nya utmaningar. Hans olika företag utgör idag livsnerven i Tenala och har haft en avgörande betydelse för att byn idag utgör en attraktiv livsmiljö.

- Jag har alltid hållit på med allt mellan himmel och jord; det har varit jordbruk, metallarbete, bilar och skruvjobb. Det började med jordbyggnad, vi plogade snö, gjorde gårdskarlssysslor och lagade husgrunder. Snabbt blev det även industriservice och service av jordbruksmaskiner, berättar Pelle om sitt liv som företagare.

Alla som har besökt Tenala kyrkby känner igen den gamla ljusa trävillan med Frimans Diversehandel och restaurangen Bakfickan som funnits i huset invid i fem års tid. Verksamheten har vuxit stegvis och det var egentligen hustrun Anne Lindholm som hade en avgörande betydelse för att den nuförtiden välkända diversehandeln kom till.

- Anne ansåg att fruarna inte skall sitta i bilen och vänta medan gubbarna köper skruvar. Sen blev det tvärtom, gubbarna satt och väntade på fruarna istället. Anne började ta in lyktor och heminredning och på den vägen är det, skrattar Pelle.

Han är ett levande exempel på att vem som helst kan skapa sig sin egen framtid med hårt jobb och en lämplig portion folkvett. Det behövs inte alltid en massa komplicerade företagsteorier, Pelle tror på att lyssna på kunden och göra ett bra jobb.

- Det har gått i ganska rask takt, allt har kommit till efter hand. Vi har alltid haft som princip att höra oss för bland våra kunder om vad som behövs; vi byggde upp butiken från första skruven genom att fråga folk i byarna vad dom behöver.

- Och sköt jobbet så, att dom ringer på nytt! lyder Pelles enkla råd.

Framtiden finns i mejeriets produkter

Som om det inte vore nog med service, diversehandel, café och restaurang har familjen sedan några år tillbaka eget ett ysteri, Tenala Mejeri. Det är en alldeles osannolik historia som ligger till grund för den framgångsrika osttillverkningen.

- Det var sommaren 2012 som den gamla ostmästaren Lauri Helle stegade in i butiken frågade efter kauppias. Han frågade om jag var intresserad av att börja förädla ost, minns Pelle.

Orädd som vanligt såg Pelle något intressant i den då 87-åriga ostmästarens förslag och samarbetet inleddes.

- Han ville ge sitt kunnande vidare, men när vi började i vår källare visste vi inte hur något skulle bete sig. Ostarna mognade i vår källare och efter en månad borrade och knackade vi i de 40 ostarna men satte tillbaka dem ännu en månad. Den 12.12.2012 öppnade vi sedan ostboden med 40 ostar, berättar Pelle om inledningen.

Tenalaosten har varit en succé och sedan dess har verksamheten utökats från att förädla ost till att även tillverka ost på traditionellt sätt. Ostarna tillverkas utan pastörisering och homogenisering av mjölk från den lokala gården Lindö.

friman mellanbild

- Vi kör med en gammal tillverkningskultur och använder finska böcker från 40-talet. Det är handarbete vi är ute efter och råmaterialet skall vara det bästa, säger Pelle.

2015 köpte Pelle den gamla mejerifastigheten i byn. Tenala mejeri grundades i tiden år 1910 av schweizaren Ernst Stäuber. På 1950-talet tog Valio över verksamheten som lades ner 1987. Tenala mejeri var i tiden det näststörsta tillverkaren av ost och vida känd för sin kvalitet.

- Vi tillverkar nu Agnes, Mildred, Steuberger och så halloumin som varit populär i sommar, berättar Pelle om ostarna som fått namn efter anställda som jobbade på mejeriet under den gamla tiden.

På sikt ser Pelle ser att framtiden och tillväxtmöjligheterna finns i mejeriet. Han har redan planer för nya produkter bland annat smör och tjinuskisås. Men först skall osttillverkningen köras in ordentligt.

- Av tre års uppstartning har det nu gått lite på ett år och vi behöver definitivt tre år för att se hur allt löper. Det slutar inte med osten. Den gör vi nu men sen finns ännu vasslan att ta fram produkter från, som tjinuskisås, messmör och smör, ger Pelle som exempel.

- Trösklar utarbetar man själv i sitt huvud. Allt behöver minst tre år på sig att komma igång. Ett tips till alla nya företagare som börjar prova på nåt, så gjorde jag också, du kan inte döma ut nåt på förhand utan att prova.

Vad tror du själv att är du känd för?

- Kanske för att allt är möjligt. Om telefonen ringer och jag svarar, då är det möjligt. Jag svarar nästan till 99 % och då fixar det sig för det mesta, ler Pelle på sitt finurliga sätt.

TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / BILDER: Emilia Nyberg, Kevin Stewart

En fantastiskt vacker och karg skärgårdsnatur möter besökaren på den nya naturstigen i Bromarv. Ljung, mossor och lavar, ...