Raseborgs Fysioterapi väljer att gå sin egen väg

Premium: Story

Vad sägs om ett företag som håller öppet när det bäst passar dig som kund, alltid erbjuder personlig service istället för nätbokning och uttalat tar ansvar för att du skall må bättre efter ditt besök?

I samarbete med Raseborgs Fysioterapi

Det är fyra mycket målmedvetna företagarkvinnor som skapat och utvecklat Raseborgs Fysioterapi till det företaget är idag; nämligen ett självständigt välmåendecenter med starkt mänskliga förtecken. Förutom att de fyra delägarna Cecilia Löfgren, Susann Werner, Maria Degerlund och Christel Artzén alla är erfarna fysioterapeuter, har de medvetet utvecklat ett företag som tydligt är en motkraft till trenden av börsnoterade hälsovårdsbolag med vinstkrav som styrande värde.

- Vi vill vara våra egna och inte bli uppköpta av något stort bolag. Det är viktigt för oss. Vi har också valt att inte ha anställda, vi ser att man tar mera eget ansvar om man jobbar som sin egen, konstaterar Cecilia Löfgren, som varit delägare i företaget nästan sedan starten för 25 år sedan.

En stark gemensam värdegrund förenar den nuvarande ägarkvartetten. Yrkesmässigt kompletterar kvinnorna varandras kunskaper; värdegrunden förenar och utgör samtidigt kärnan i verksamheten. Mänskligheten och den uppriktiga viljan att jobba för klientens bästa styr alla steg inom företaget.

- Vi vill ha direktkontakt med våra kunder, därför har vi ingen nätbokning. Terapeuten ringer klienten före första besöket; det sparar allas tid, vi kan effektivt använda den bokade tiden för behandling, konstaterar Christel Artzén.

- Att ge t.ex. laserbehandling en gång och sedan fortsätta först om tre veckor är helt bortkastat, behandlingarna skall stöda varandra. Vi vet ju alla hur vi får bästa möjliga resultat och tar även ansvar för det. Den bästa belöningen är att kunden blir bättre, fortsätter Cecilia Löfgren.

- Vi är alla sådana, vi vill få den där goda känslan av att se en nöjd kund som blev bra, understryker Maria Degerlund.

släktträdetSiv Ekholm (t.v.) har MS och varit kund hos Raseborgs Fysioterapi i 20 års tid och har tillsamamns med fysioterapeut Christel Artzén sett hur rehabiliteringen har förändrats.

Mänsklig och mångsidig yrkeskunskap

Raseborgs Fysioterapi arbetar med kunder från nästan hela Västnyland, ända från Hangö till Ingå. Här behandlas allt från nyfödda till över 100-åringar och hjälp erbjuds med rehabilitering av stöd- och rörelseorgan, idrottsfysioterapi och lymfterapi. En stor del av jobbet är neurologisk fysioterapi, som alla är specialiserade på.

- Vi erbjuder allt från förebyggande behandlingar till krävande medicinsk rehabilitering. En stor del av våra kunder kommer via FPA, som vi har kontrakt med, konstaterar Cecilia Löfgren.

Under samma tak erbjuds även tjänster av andra yrkesutövare inom samma bransch. Helheten som skapas är ett unikt välmåendecenter och ett multiprofessionellt team på elva personer som samarbetar. Allt för klientens bästa, här erbjuds vård från kropp till knopp.

- Här jobbar även många egna yrkesutövare: fysioterapeuter, två massörer, en fotvårdare och en ergoterapeut, konstaterar Cecilia om välmåendecentret som jobbar med kunderna i fokus.

Övriga tjänster som erbjuds under samma tak är bl.a. olika typer av massage (klassisk, idrotts-, gravid-, hot stone, indisk huvudmassage, gua sha), mental träning, coaching samt gruppverksamhet såsom physiopilates, dans, yoga och seniorjumppa.

Under årens lopp har kunskapen om hur människan fungerar utvecklats enormt, speciellt inom neurologin och hjärnans funktioner. Ökad kunskap har även medfört stora förändringar i hur rehabiliteringen sköts.

- Då när vi började för 20 år sedan fick en person med MS absolut inte anstränga sig. Det var ryggliggande och passivt, vi böjde och töjde, men genast om klienten skakade eller ryckte skulle vi ta paus. Nu är det helt tvärtom. Klienten får bli andfådd och trött, och måste själv hitta gränsen för det som passar. Och det söker vi tillsammans med kunden, det är alltid väldigt individuellt, belyser Christel förändringarna som kommit med ökad forskning och insikt.

previous arrow
next arrow
Slider

Välmåendecenter för välbefinnande

Den som besökt Raseborgs Fysioterapi i den historiska Bryggerigården från slutet av 1800-talet i Ekenäs vet att verksamheten förfogar över mysiga och alldeles unika utrymmen. Miljön i sig stöder det mänskliga välmåendekonceptet och sätter tveklöst sin prägel på hela verksamheten.

- Det är charmigt, mysigt och lite gammaldags. Kunderna säger att det känns som att komma hem, det är familjärt och varmt, beskriver de fyra ägarna utrymmet.

Företagets verksamhet började i tiden på Raseborgsvägen i ett utrymme på 87 kvadrat, därefter flyttade verksamheten till 124 kvadrat på Björknäsgatan. Sedan tio år tillbaka verkar företaget nu i ljusa och tilltalande utrymmen på hela 480 kvadrat i Bryggerigården.

- Cecilia är den av oss som alltid haft de stora visionerna, skrattar Christel och minns att det kändes lite vågat att följa Cecilias idé om att expandera så stort för tio år sedan.

Nu är ägarna mera än nöjda med sitt så vågade beslut, något som kommit att skilja företaget från mängden och stärka det egna budskapet.

- Det är på något sätt så luftigt, det är stort och högt till tak. Fast vi är många här känns det aldrig trångt och inklämt, beskriver Maria utrymmet.

- Att komma in genom porten är ju redan det speciellt. På vintern när det är ljus i den stora granen är det så stämningsfullt att man blir på gott humör redan då man kommer in, ler Christel.

När du tittar in på Raseborgs Fysioterapis webbplats hittar du till din stora förvåning inga öppettider. Det är inget som blivit bortglömt, utan det är ett medvetet förhållningssätt till kunderna.

- Flexibilitet är en av de viktigaste sakerna vi erbjuder, och det uppskattar våra kunder verkligen. Vi har öppet enligt överenskommelse, och vi gör även hembesök. Vi är flexibla både med kunder och mot varandra, konstaterar Christel.

- Våra kunder lämnas aldrig i blåsten, vi fyra hoppar vid behov in för varandra. Om kunden vill ha det, får kunden sin vård eller rehabilitering även om den egna fysioterapeuten är borta, betonar Cecilia.

Den 1.12 har Raseborgs Fysioterapi verkat på Bryggerigården i tio års tid.

TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / BILDER: Janica Söderlund, MR Media

Ekenäs IF:s fotbollssektion har något många föreningar bara kan drömma om. Här finns fortfarande eldsjälar som brinner ...

Hon är biologen och forskaren som fördjupade sig i bandmaskars genetik i tolv års tid innan hon bytte bransch. På sin frit...

Han är rätt och slätt känd som Bagarn. Kim Holmberg är stadens bagare som förverkligade sin dröm om ett småskaligt bag...

Då du fem minuter innan avspark bänkar dig på Centrumplan för att titta på Ekenäs IF:s hemmamatch har otaliga människor...