Varning

JUser: :_load: Det går inte att ladda användare med ID: 650

Pigga Billnäs FBK inspirerar på Instagram

Om du aktivt följer med sociala medier i Västnyland kommer du förr eller senare att lägga märke till Billnäs FBK. På Instagram delar den frivilliga brandkåren aktivt både historiska och aktuella bilder. Vi hälsade på Billnäs FBK i hjärtat av Billnäs för att kolla in vem som ligger bakom den pigga verksamheten.

Billnäs FBK verkar på paradplats i de charmiga gamla bruksbyggnaderna i Billnäs. Jag träffar kårchef Christian Sivén samma vecka som den nya och efterlängtade brandbilen äntligen har anlänt till kåren.

- På måndagen fick vi den nya brandbilen. Länge har vi hållit på och försökt få en ny bil. Det är ju räddningsverket som bestämmer vem som får vilken utrustning, säger en stolt kårchef om den nya fina bilen som backar in i hallen.

Den frivilliga brandkåren i Billnäs grundades redan 1895 av brukspatronen F. L. Hisinger som ansåg det behövligt med en egen brandkår i bruket.

- Först verkade den som frivillig brandkår och från 1905 fram till 1960-talet var det en bruksbrandkår och då jobbade alla i brandkåren även här i bruket. På det sättet var det bra tider att när alarmet gick, kom det alltid 20 människor som var färdigt på jobb, berättar Christian Sivén.

Billnäs FBK fungerar idag som en basbrandkår inom Raseborgs verksamhetsområde. Inom alarmverksamheten finns det 17 aktiva personer som är färdiga att rycka ut för att bistå med första hjälp, släckning av bränder eller omdirigering av trafik vid allvarliga trafikolyckor.

- Det sämsta med att vara med i verksamheten är nattväckningar. På vardagar har vi en utryckningstid på 12 minuter och på helger är det 8 minuter och det står i avtalet, säger Christian Sivén och medger att det blir ganska brått att få på byxorna när det är utryckning.

En stark gemenskap

Inne i Billnäs FBK:s hall finns allt från brandbilar, släckningsutrustning och kläder men också gym och kaffebord. Kårchefens rum är fullt av behövliga papper och rapporter. Kåren tränar tillsammans en gång i veckan på torsdagar kl. 18 enligt en årlig plan, som innehåller allt från första hjälp till körövningar. Billnäs FBK har ca 10 - 15 utryckningar per år.

- Det här är nästan som ett annat hem. Här finns det alltid något att göra, vi tränar och träffar kompisar, det är framför allt en social samvaro, säger Christian som själv varit kårchef sedan år 2014.

- Gemenskapen är det viktiga, inte är det bara att springa i skogen och släcka bränder. Vi får ju inget betalt men istället gör vi gemensamma grejer.

I hallen är väggarna dekorerade med historiska skyltar, gamla brandslangar och en samling av Billnäs yxhuvud som i tiderna tillverkats på bruket. Det finns bilder på föregående generationer i brandkårsuniform och andra historiska ting.

- Vi för en tradition vidare, och jag anser att måste känna sin historia. Jag är något av en samlare, det skall erkännas, säger Christian som personligen ställt fram historiska föremål i trevliga helheter.

Även den gamla traditionen att arrangera en parad på första maj runt bruket i Billnäs finns även kvar och är en viktig del av Billnäs FBK:s synlighet i Billnäs.

Pigg verksamhet på sociala medier

Utöver den traditionella brandkårsverksamheten har Billnäs FBK utmärkt sig och tagit steget in i världen av sociala medier. Trots att kåren hör till de minsta i regionen har Billnäs FBK en pigg närvaro som garanterat kan fungera som inspiration även åt större enheter eller företag. Här sprids budskapet av en livskraftig brandkår som samtidigt vill sprida kunskap om det historiska. På kontot @billnäs_fbk på Instagram sprids nya och gamla bilder tillsammans med trevliga historier om verksamheten.

billnas fbk mellanbild 4

Varför vill ni vara aktiva på sociala medier?

- Vi försöker nog skapa lite liv här i Billnäs och visa upp vår verksamhet. Det har tagits emot mycket bra, berättar Christian.

- Vi vill göra det med lite humor, inte så stelt. Vi hade också ett rekryteringsinlägg och får hoppas att det kommer med nya intresserade.

- Mest har vi inlägg om olika övningar, och kanske om vi varit på besök eller haft samövningar med någon annan. Ibland presenterar vi bilen och utrustningen.

Vilket inlägg har fått mest uppmärksamhet?

- Kanske det vi publicerade i somrar om att man skall se upp med elden under skogsbrandstider, det gillade folk, berättar kårchefen.

billnas fbk mellanbild 3

Varför är det som gör att vill du själv verka inom FBK-verksamheten?

- Kanske det att man får något uträttat. Inte är det ju trevligt om något brinner ner, men om vi kan få elden begränsad till att den inte sprider sig och att det inte sker något ännu värre känns det ju bra.

- Det är en fritidssysselsättning som passar alla och alla intresserade är välkomna med i verksamheten, sammanfattar Christian Sivén.

TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / BILDER: Janica Söderlund, MR Media

Verkstaden i det gamla stallet av rödtegel är som en dröm. Doften av trä, känslan av rejäla stenväggar och den öppna s...