Finlands Anfield Road finns på Ladugårdsgatan i Ekenäs

Premium: Story

Du har kanske sett bilder från de stora fotbollsklubbarnas stadionanläggningar med omklädningsrum i klubbarnas färger och egna slagord på väggarna. Nu är det dags att avslöja en hemlighet; lilla Ekenäs IF:s klubbhus är som ett Anfield Road i miniatyr och klubbkänslan här är minst lika påtaglig som i de större anläggningarna ute på världen.

I samarbete med Ekenäs IF:s fotbollssektion

Utifrån sett ser klubbhuset bakom Centrumplanen i Ekenäs minst sagt färglöst och anspråkslöst ut. Adressen Ladugårdsgatan klingar kanske inte heller riktigt lika högt som Anfield Road. Ingenting förbereder dig på vad du kommer att mötas av innanför dörrarna; en fotbollsvärld i vitt och grönt komplett med café, omklädningsrum, taktikrum, gym och mängder av historia. Det känns lockade att säga att det doftar fotboll; i verkligheten doftar det svagt av kaffe, svett och liniment.

Jag har bestämt träff med mannen bakom klubbhuset, representationslagets manager Peter Haglund , för att ta ett snack om hur det kommer sig att lilla EIF har lyckats skapa ett klubbhus som är smått unikt mätt i finländska mått.

- Det var år 2014 när EIF:s herrlag steg till division ett och vi tillsammans med staden funderade på hur vi skulle kunna uppfylla licenskraven Bollförbundet ställde på oss.

- Då funderade vi på allt möjligt, och så kläckte jag den här idén. Jag var hit och såg på utrymmena som visade sig vara lämpliga. Vi fick hyra utrymmet av staden, och genom den här lösningen behövde inte staden heller investera någonting. Den gamla läktarbyggnaden på andra sidan planen skulle det ha varit alldeles bortkastat att sätt pengar på, konstaterar Peter Haglund.

Så kom det sig alltså att EIF fick ett eget klubbhus i anslutning till Centrumplanen. I herrarnas första division spelar många andra storklubbar som FC Haka, TPS, Jaro och MyPa. Många av lagen spelar sina hemmamatcher på fina anläggningar som för det mesta är kommunala och många olika idrotter samsas om att använda samma omklädningsrum.

Ett eget klubbhus i anslutning till fotbollsplanen har gjort det möjligt skapa en miljö där föreningens egna färger och värderingar lyfts fram på ett alldeles annorlunda sätt än vilket annars hade varit fallet.

- Gästande lag har varit mycket positiva och dom tycker att vi har fina utrymmen. Nog har jag sett en hel del andra lags utrymmen under årens lopp, och jag tycker ju att vi har det finaste klubbhuset, åtminstone bland alla lag i vår serie, säger Peter Haglund stolt.

Från tvättmaskiner till taktikrum

Föreställ dig en matta grön som gräset under dina fötter, och när du tittar omkring dig ser du mängder av gamla matchplanscher, svartvita fotografier och spelare som pryder väggarna i den långa korridoren. Väggarna är målade i grönt och vitt och en mängd dörrar leder in i olika mindre rum. Klubbhuset är knutpunkten i EIF:s verksamhet och här är det ofta aktivitet från morgon till kväll.

- I ena ändan av korridoren har vi har ett litet gym, och omklädningsrum för gästande lag. Omklädningsrummet används även av akademilaget och damerna. Vi har ett litet café och herrlaget har ett eget omklädningsrum, därtill kontor och mötesrum, tvättstuga och förråd och tränarnas kontor där de kan se på video, och eget omklädningsrum för domarna, räknar Haglund upp.

Det ca 100 kvadrat stora utrymmet är uppiffat med ganska enkla medel; många liter grön och vit målfärg samt små detaljer, som bidrar till att skapa en ombonad känsla. Man kan inte tala om lyx, snarare om ändamålsenlighet, och framför allt; här finns allt som behövs under ett och samma tak.

- Med små medel och omändringar har vi fått ett fint utrymme. Det är klart att vi har jobbat, målat och grejat, och inrett. Men utrymmena passade i grunden bra till ändamålet, säger Peter Haglund.

- Förstås finns det alltid saker som kan bli bättre. För tillfället skulle vi vilja ha ett ordentligt kallbad åt spelarna, nu har vi bara ett litet provisoriskt badkar. Och kanske också ett massageutrymme, visst finns alltid att utveckla.

Herrlaget har ett eget omklädningsrum komplett med slagord och pepp på väggarna. Här kan spelarna även förvara sin personliga utrustning och inför hemmamatch ligger de nytvättade spelskjortorna framsatta, precis som ute i stora världen.

- Herrlaget tillbringar mycket tid här, det är ett ställe att komma till före matcher. När pojkarna tränar har dom sina egna skåp här för sina egna grejer. Och när vi plockar fram till match finns allt nära, man behöver inte springa runt och samla ihop grejer.

Och även om herrlaget är den främsta användaren av klubbhuset kan även fotbollssektionens olika juniorlag använda sig av utrymmena. Här hålls möten, här träffas aktiva medlemmar.

- Sektionen använder klubbhuset för lagmöten, tränarmöten och föräldramöten, så hela klubben använder nog huset aktivt flera gånger in veckan för olika ändamål, konstaterar Haglund.

Ett eget klubbhus förstärker gemenskapen

Längs väggarna i korridoren finns mängder med lagbilder, porträtt och tidningsurklipp inramade i gröna ramar. Pokaler och gamla fotbollskängor samsas om utrymmet på hyllorna, och i caféet finns många historiska stunder inramade för nya generationer att ta del av.

- Klubbhuset har också skapat lite laganda, vi är mera som en familj nu. Det är inte bara ett omklädningsrum och så far man hem. Nu tillbringar spelarna tid här före matcherna och grejar. Det ger oss nog mycket gemenskap och supportrar kommer hit på kaffe och diskuterar fotboll och skäller lite på oss och så, beskriver Peter Haglund klubbhusets funktion.

Hela klubbhuset andas vi-anda och grön-vit stämning. Till och med gardinerna i caféet är grönvita. Det spelar ingen roll vem jag frågar, alla är eniga om att Peter Haglund är mannen bakom huset och stämningen.

- Det är nog jag som är fadder för det, och jag som varit mest engagerad. Vi har byggt hyllor och försöker få fram så mycket som möjligt av gammal rekvisita, och förstås nyare också. Vi har också fått största delen av våra pris, pokaler och foton framställda till påseende.

- Klart att jag är nöjd och klubbhuset ger en trivsel. Spelarna trivs i vår klubb och när vi inte kan tävla med stora löner, då är ju trivseln mycket viktig sak. Många av våra spelare bor här precis invid och då är det lätt att komma hit och ta en kopp kaffe tillsammans med andra, konstaterar Peter Haglund om klubbhusets sociala funktion för spelare och föreningens medlemmar.

TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / BILDER: Janica Söderlund, MR Media

Ekenäs IF:s fotbollssektion har något många föreningar bara kan drömma om. Här finns fortfarande eldsjälar som brinner ...

Du har kanske sett bilder från de stora fotbollsklubbarnas stadionanläggningar med omklädningsrum i klubbarnas färger och ...

Sugen på något gott och värmande i kylan? Smakar det med en lyxigt varm pepparkakskakao eller kanske en fräscht läskande ...

Han är rätt och slätt känd som Bagarn. Kim Holmberg är stadens bagare som förverkligade sin dröm om ett småskaligt bag...