Varning

JUser: :_load: Det går inte att ladda användare med ID: 650

Byggmästaren bakom småföretagarnas Horsbäck

Horsbäck är karlarnas och enmansföretagens paradis. När det kommer till att skapa arbetsutrymmen för bilmekare, målare, biltvättar och transportföretag finns det knappast någon kunnigare än familjen Ahtola, som drivit byggföretaget Contrak i Horsbäck i 20 års tid.

Horsbäck är ypperligt beläget mellan Ekenäs och Karis och området har vuxit enormt under de senaste 20 åren. Bilfirmorna längs riksväg 25 är bekanta för de flesta förbipasserande. Bakom dem finns rader av vägar som löper parallellt med riksvägen och sammanlagt verkar närmare 100 företag i området.

Jag träffar Contraks nuvarande VD Kim Ahtola i företagets kontor i den ljusblåa hallen på Chaufförsvägen 14. Då han officiellt tog över företaget efter sin far Bengt Ahtola våren 2017 hade han redan hunnit delta i verksamheten sedan sommarjobbtiderna i mitten på 1990-talet.

- 1998 blev vårt första kontor på Chaufförsvägen 3 färdigt och då fanns här nästan ingenting annat än skog. Men det är 20 år sedan och framåt skall det gå, konstaterar Kim Ahtola och syftar på de allra senaste raderna av vägar och hallar som kommit till i Horsbäck.

- Contrak började som en renodlad byggnadsfirma och är det nog fortfarande. Vi har bland annat byggt mycket i skärgården ända fram till 2014, men efter det har byggnadsverksamheten dalat lite, för att nu vara på väg upp igen.

Hallar perfekta för småföretagare

Utan byggföretaget Contrak skulle Horsbäck knappast se ut som det gör idag. Att bygga, hyra och sälja hallar i Horsbäck har inte varit en medveten strategi från byggnadsföretagets sida, men med åren har det blivit en kompletterande del till kärnverksamheten. En del av hallarna har byggts på entreprenad, andra har företaget byggt med avsikt att hyra eller sälja. För nuvarande är Contrak den enda aktör som driver den typen av verksamhet i Horsbäck.

- Nog är det så att uthyrningen vuxit fram till att vara en del av vår verksamhet. Nu börjar den nyaste hallen vara klar, golvet kommer nästa vecka. Jag håller på och ritar följande hall som kommer på samma tomt, och så har vi en tomt till. Och tomtmark finns det ju mera av, konstaterar Kim om nuläget.

Under åren har det blivit en hel del hallar, de flesta diskret ljusblå till färgen och planerade för småföretagares behov med hög takhöjd och funktionella lösningar. Hur många hallar har det blivit under åren?

- Chaufförsvägen 8...10...12 och 14 och Kärrbygatan 2...3, och så gamla kontoret, så sju och åtta och Bertels. Nio hallar har vi byggt, räknar Kim upp.

- Ideologin har varit att erbjuda utrymmen i storleken kring 100 m2 och så går det förstås att alltid att utvidga. Det har visat sig vara passligt för enmansfirmor och mikroföretagare, och det är ju dom allra flesta i området. Konceptet har funkat bra, säger Kim och berömmer staden för planeringen av området som gör det enkelt att bygga, eftersom endast byggnadslov krävs.

För tillfället finns det obebyggd tomtmark längs vägen där Contraks nyaste hall ligger men sedan börjar området vara fullt.

- Det är bra tomtmark att bygga på och så det är lätt att göra, och alla hallar har gått åt. Hela nedre raden vid den nya hallen är tom och där finns kanske sex tomter, men efter det får vi se vad som händer. Det är väl något på gångs i Kärrby mot Karis, konstaterar Kim.

Daglighandel på önskelistan

De flesta företag som verkar i Horsbäck erbjuder service eller tjänster, det är få som säljer produkter. Det betyder också att kunderna mera sällan spontant svänger in till området, och har man lite tur behöver bilen inte besiktas mer än en gång per år.

- Wi-Box på andra sidan riksvägen är en positiv sak. Men inte kommer folk och beställer en husgrund av oss på grund av att dom stannar på kaffe. Det som kunde utveckla området är att t.ex. Byggmax skulle etablera här. Någon verksamhet som drar folk dagligen ligger högst på önskelistan, säger Kim Ahtola.

På senare tid har olika evenemang gjort området mera känt bland gemene man. Rallysprint körs årligen och Horsbäckdagen har lockat bra med folk.

- För tillfället är det ganska bra drive och en positiv anda här, och vi har haft evenemang som Horsbäckdagen och höstfest. Och under rallysprinten är det flera tusen personer som besöker området. Vi har en bra infrastruktur här så i princip kunde man ordna löptävlingar, tävlingar i rullskidning eller nästan vad som helst, konstaterar Kim.

I tiderna har området ägts av de omkringliggande gårdarna och ett stenkast från området förvandlas asfalten och hallarna till åkermark och gårdar. Kim har själv arbetat i området länge, har det blivit mera än en arbetsplats?

kim ahtola mellanbildKim Ahtola

- Nog är det i första hand en arbetsplats. Men visst skapas det en viss gemenskap vid kaffebordet uppe i Wi-Box på morgonen; det är ett visst skitsnack som behövs, skrattar Kim.

- Nu är det väl på gångs att Rosk´n Rolls nya avfallsstation kommer att byggas här. Den skulle nog hämta mycket privatkunder till området. Det blir en stor asfaltplan med olika sorteringskärl, konstaterar Kim om positiva framtidselement.

Vad är det som inspirerar dig i jobbet?

- Det är själva byggnadsbranschen som inspirerar och att jag kan skapa något. Fast jag kanske inte själv slår in en enda spik, eller drar in en enda skruv i vissa projekt, ser jag ändå hur något vi planerat förverkligas, konstaterar Kim Ahtola.

TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / BILDER: Janica Söderlund, MR Media

Wi-Box Bakery & Kitchen är det klappande hjärtat i Horsbäck. För kunderna som står vid den välfyllda disken gäller ...

Horsbäckdagen är i år ännu större och mer centrerad än i fjol. Evenemanget som passar hela familjen ordnas den 5 maj på...

Oy BN Bilservice Ab i Ekenäs är en etablerad bilverkstad som erbjuder bilservice, reparationer och plåtreparationer. Föret...