Älskade robotgräsklippare - våra nya familjemedlemmar

Har du funderat på hur livet skulle se ut med en robotgräsklippare i huset? Då skall du läsa om Shaun the Sheep, Nöpöläinen och Astrid, historien om tre robotgräsklippare som bor med sina familjer på olika håll i Raseborg. Det handlar om grönt gräs, tuffa arbetsförhållanden och livet som älskad familjemedlem.

I samarbete med Bema Center och Husqvarna

Janina Skult i Tenala har haft sin robotgräsklippare i snart tre års tid. Gräsklipparen Shaun the Sheep ansvarar för skötseln av familjens gräsmatta som är ca 3000 kvadrat stor med nivåskillnader samt olika vinklar och vrår.

- Shaun är plikttrogen, punktlig och pålitlig bara man sköter om honom väl. Dessutom är han en liten glädjespridare eftersom han är lite av den sällskapliga typen. Påbörjar jag något projekt på gården, eller bara slår mig ner i gräset för att slappa, så skall han garanterat klippa just det hörnet och gör dig sällskap inom kort! Detta händer 99 procent av gångerna, skrattar Janina.

- Shaun är försiktig, han backar när något kommer emot, och han åker och laddar akkun när den håller på att ta slut, beskriver Rufus, 8 år, familjens gräsklippare alias fåret Shaun.

Av vilken orsak valde ni att utöka familjen med en robotgräsklippare?

- Vi har en rätt stor och kuperad gård, till största delen täckt av gräsmatta. Alternativet hade varit en fyrhjulsdriven sittgräsklippare. Men eftersom jag inte är så hugad på att underhålla en sådan maskin, backarna skrämde mig lite och miljömedvetenheten gjorde sig påmind, så var valet rätt självklart. Dessutom var det här alternativet förmånligare, betydligt bekvämare och mycket tystare, konstaterar Janina.


previous arrow
next arrow
SliderDet finns många orsaker till att robotgräsklipparna hittar sin väg till allt flera familjer. Jari Ojala bor i egnahemshus i Karis och fick gräsklipparen Astrid som överraskningsgåva till födelsedagen av sin fru.

- Jag fick min robotgräsklippare förra sommaren som gåva av min fru, som inte mera orkade höra på mitt jämmer över att det alltid är jag och ingen annan i familjen som måste klippa gräsmattan. Till saken hör också att jag är allergisk mot gräs och hö, inte bara själva arbetet, skrattar Jari.

Hur skulle du beskriva ditt förhållande till din gräsklippare?

- Den första tiden, enligt min fru halva semestern, gick jag efter gräsklipparen Astrid och kollade hur den gjorde och att den hittade till och från alla platser. Även på jobbet märkte jag att jag allt som oftast ville kolla på appen vad Astrid gjorde, på vilket område den jobbade eller hur länge den hade varit på laddning, beskriver Jari sitt stora intresse för den nya familjemedlemmen.

Robotgräsklippare i utmanande förhållanden

Robotgräsklipparna är inte bara sällskapliga och intressanta filurer, de är framför allt flitiga och jobbar hårt med att hålla gräsmattorna i skick. Ibland krävs en uppdatering av hjul eller andra egenskaper för att klipparen skall klara av mera utmanande förhållanden.

Peter Nymans sommarställe i Pojo har gräsklipparen Nöpöläinen nyligen kommit till familjen. Det är familjens andra robotgräsklippare och en uppdaterad version; en fyrhjulsdriven värstingmodell, sitt gulliga namn till trots.

- Vi har en trädgård och en några hundra meter lång gräsväg som leder till en gräsbevuxen strand, så där finns nog att klippa. Gräsmattan är inte heller helt jämn på alla ställen och det finns svåra sluttningar som gjorde att den första gräsklipparen inte alltid klarade av det, även om vi bytte till grovare hjul på den. Den åkte fast eller kom inte upp för sluttningen.

- Den nya versionen är fyrhjulsdriven, så den är faktiskt som en SUV i jämförelse med den gamla tvåhjulsdrivna. Det är nog den här versionen vi behöver på vår tomt, konstaterar Peter.

Vad är Nöpöläinen bäst på?

- Borde jag svara att den är bäst på att umgås med oss, skrattar Peter.

- Nej, men den största nyttan är nog att den klipper så fint, jag har aldrig själv lyckats klippa så jämnt utan att det alls skulle uppstå kammar eller andra ojämnheter. Gräsmattan är ständigt lika kortklippt och den verkar också må väldigt bra. Området som ska klippas är såpass stort att det skulle ta mig upp till två och en halv timme att klippa allt själv, och det finns nog helt tillräckligt med allt möjligt annat att göra på landet.

- Och även mullvaden hålls borta, den lär inte tycka om att det är någon som ständigt valsar omkring där på gräsmattan. Fästingarna gillar väl inte heller en gräsmatta som ständigt är kortklippt, påpekar Peter.


previous arrow
next arrow
Slider


Eget hus och spasemester för gräsklipparen

Under en säsong avverkar en robotgräsklippare otaliga kilometer på jobbet. Och detta utan att klaga, alltid lika nöjd och belåten surrar den vidare och håller gräsmattan snygg och jämn utan att du behöver anstränga dig.

- Den jobbar i ur och skur, hetta eller kyla, morgon, middag, kväll och natt om man så vill. När det blir mörkt slår den på sina körljus, inte för att den skall se var den skall köra, utan för att jag skall se var den kör. Det enda den behöver är att hitta hem före batteriet är tomt, annars stannar den, konstaterar Jari.

Och Astrids hem är faktiskt det finaste lilla hus man kan tänka sig. En egen liten, gul koja som skyddar Astrid från gassande sol och ösregn.

- Min yngre son byggde ett eget hus till Astrid, det är en kopia av vårt eget hus. Huset har fått mycket beröm av alla som sett det, det är riktigt snyggt och fungerar bra för Astrid. Hon kommer väl in tillbaka utan några som helst problem efter sina arbetspass, berättar Jari.

Peter Nymans gräsklippare Nöpöläinen har inget eget hus, men får däremot åka på spasemester efter sitt intensiva men säsongsbetonade jobb.

- Vi har ingen hundkoja, den vilar på gården i sin laddningsstation då den inte klipper och när säsongen är slut så övervintrar Nöpöläinen i Karis hos Bema Center där den, eller kanske hen, blir digitalt uppdaterad och mekaniskt omskött och putsad, slitna delar byts ut vid behov och sådant. Bema Center plockar upp maskinen från gården på hösten, i oktober, och kör den tillbaka och installerar den på gården igen när gräset börjar växa i maj. Ypperlig service, vill jag påstå, säger Peter.

Hur skulle du beskriva ditt förhållande till din gräsklippare?

- Gräsklipparen, så tassigt som det faktiskt låter, känns som ett husdjur, eller om du frågar de andra i familjen, som en familjemedlem. Barnen frågade mig om jag älskar klipparen mer än dem. Jag svarade att jag älskar den nästan, men bara nästan, lika mycket, men nog er ännu mera, säger Peter Nyman med glimten i ögat.

- Shaun har blivit mig rätt kär, vi är ett bra team, han sköter sitt jobb bra och jag försöker vara lyhörd. Ibland kommer jag t.o.m. på mig själv att jag talar med honom, för han har nog med tiden blivit lite som ett andra husdjur, hur tokigt det än låter, skrattar Janina.
ROBOTGRASKLIPPARE_MELLANNBILDBlixten McQueen är inte som andra klippare. Denna snygging bor och arbetar hos familjen Söderlund & Rehn i Österby.

 

Vad vill ni säga till andra som funderar på att skaffa en ny familjemedlem?

- Fungerar bra, gräsmattan hålls jämnare och är finare än någonsin. Man vågar t.o.m. gödsla den lite nu, när man vet att Astrid fixar klippandet. Men det kan leda till behov att titta ut allt som oftast. Och samtalsämne med grannarna behöver man inte söka efter det att man skaffat en sådan, konstaterar Jari Ojala.

- Tveka inte - det är guld värt att inte behöva tillbringa timmar på en sittgräsklippare. Vi kan istället pyssla på med andra saker i trädgården eller bara sitta och chilla. Dessutom är detta ett miljövänligare, tystare och mycket trevligare alternativ, både för oss och grannskapet. Jag är jättenöjd, skulle inte byta ut Shaun mot något annat, säger Janina Skult.

- Jag kan nog varmt rekommendera. Fundera bara på exakt hurudan maskin det är ni behöver, hur ser er trädgård eller det område ut som ska klippas och vilken är er målsättning. Och om man vill frigöra tid till annat än att klippa själv så är en robotlösning nog jättebra. Och fundera på ett namn, rådfråga absolut hela familjen, tipsar Peter Nyman.

Är du intresserad av en ny familjemedlem? Titta in på Bema Center i Karis för hjälp med val av rätt modell!

TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / BILD: Janica Söderlund, MR Media,

 

 

 

Minns du din favoritreklamfilm på tv? Med stor sannolikhet är Hellefilms Oy från Karis delaktig i just den reklamen. Anders...

Vad är det trendigaste på restaurangernas menyer i höst? Hur ivriga är matgästerna när det gäller att prova på nya sma...

Det finns ställen som sprider en härlig energi. Och inspiration. Du vet vad jag menar. Känslan av välmående och trygghet ...

Du möts av en enormt stor älg och en krockskadad bil och frågan: hur agerar du om du krockar med ett djur i trafiken? Eller...