Varning

JUser: :_load: Det går inte att ladda användare med ID: 650

Sofia modebloggar med stark personlig röst

Det går inte att miste på vem hon är. Hennes blåa ögon är i verkligheten precis lika intensiva som på bloggen. Jag har stämt träff med Sofia Lindqvist på Höijers i Ekenäs för att höra hur det går ihop att vara modebloggare och influencer till yrket - och samtidigt vara bosatt i Ekenäs.

Utöver mera traditionella yrken finns det nuförtiden en mängd nya sätt att livnära sig på. Drömyrket för många kan vara bloggare, YouTuber, Instagrammare eller influencer eller kreatör inom sociala medier. En av dem som förverkligat detta är 26-åriga Sofia Lindqvist från Ekenäs. Hon är estenom, stylist och modebloggare.

Sofias modetips för hösten!

  • Blått, blått och blått är trendigt i höst. Välj din nyans av blått! Även gult är trendigt.
  • Kostymer med olika set är av jacka och byxor är inne. Hur ser din favoritbyxdress ut?
  • Fuskpälsjackorna fortsätter vara trendiga.
  • Som regel gäller att klä dig i sådana kläder och en frisyr som du trivs i. Om du har en frisyr som är trendig men som gör att du vill gömma dig bakom väggen blir det sällan bra.

- Efter att jag blev färdig estenom funderade jag på om jag skulle flytta till Sverige, där finns ändå en mycket större marknad. Men jag kom fram till att jag vill vara nära min familj. Och i Ekenäs finns det inte så mycket färdiga jobb att välja på, berättar Sofia om sitt beslut att bli egen företagare.

Att vara egen företagare visade sig passa väldigt väl för Sofia som alltid gillat att jobba kreativt och inte vara bunden till kl. 9-16 arbete på ett kontor. Nu driver hon sitt eget företag Sofia stylist, och bloggen som hon haft i tolv års tid förvandlades till ett yrke förra hösten.

- Jag har alltid bloggat vid sidan om. I början var det väl mera av en dagbok men i och med studierna blev det en tydlig inriktning på mode och skönhet.

- Förra hösten flyttade jag till en den svenska bloggportalen Nouw. Det öppnade mycket nya kontakter för mig, jag har inte direkt chefer men de ser till att jag kommer i kontakt med rätt företag, berättar Sofia om portalen som förra hösten lanserades även i Finland.

- På Nouw är jag nu en av de bloggare som representerar Finland och jag är en av deras ”toppbloggare”, ler Sofia.

previous arrow
next arrow
Slider

Våga vara personlig

Den som läser hennes blogg, Sofias mode, får njuta av vackra modebilder med fint ljus och en vacker Sofia som själv agerar modell på nästan varje bild. Bilderna är tagna i bekanta miljöer som samtidigt ser betydligt mera spännande ut än i verkligheten, en verkligt snygg reklam för Ekenäs. Det är som att bläddra i en modetidning tryckt på glassigt papper men samtidigt finns här en stark röst av Sofia.

- Jag vill att människor skall bli glada av att läsa min blogg. Det är ju alltid ett svårt val; hur personlig man skall vara utan att vara privat, säger Sofia.

Under senare år har Sofia strävat efter ett allt personligare uttryck och egen stil. Eftersom hon själv även är fotograf har hon en stark känsla av hur hon vill att bilderna skall se ut och har jobbat hårt på att lägga ribban på annat än 100 % perfekt.

- Just nu vill jag inte påverkas så mycket av andra. Det är viktigt för mig att ha bilder som intresserar och har en personlig touch. En bild behöver inte vara perfekt men den skall visa en känsla, understryker Sofia.

sofia lindqvist mellanbild 1Sofia Lindqvist

Hennes blogg har många läsare i Sverige, England och även i Finland. Sofia bär stolt fram sig själv som modell utan att vara trådsmal och hon talar gärna för djurens rättigheter. Och för att se det fina vi har i vår näromgivning.

- Utan bloggen hade jag nog knappast lärt mig se allt det fina vi har i vår näromgivning. Det gäller att se det fina i det enkla. För mig är en läsare är lika viktig som tusen. Man skall inte ta läsarna för givet, konstaterar Sofia ödmjukt.

För tillfället är Sofia nöjd med att dela sin tid mellan att vara modebloggare och stylist. Hon ser även att bloggandet är något som passar henne väl just nu men i framtiden kanske det blir aktuellt med något annat. I vilket fall som helst är det inte den internationella hetluften som drar.

- Det var ju ett val jag gjorde när jag inte for till Sverige. För mig är det inte viktigt att springa på releasefester och events för att synas. Jag har fortfarande inte riktigt vant mig vid att vara en offentlig person, när jag är ute och någon känner igen mig känns det nästan konstigt, säger Sofia.

Sofias tips till dig som vill bli bloggare!

  • Tänk noga efter vad vill du själv få ut av bloggen och vad vill att läsaren skall få ut?
  • Stirra dig inte blind på att ha massor av följare. Nuförtiden vill företagare gärna samarbeta med influencers som har mindre följare.
  • Det gäller att ha en god relation till läsaren. I synnerhet om du vill att det skall vara business är det A och O att läsarna får ut något av bloggen.
  • Välj en bra bloggportal som du trivs med och satsa på designen.

TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / BILDER: Sofia Lindqvist, sofiasmode.com, sofiastylist.fi

Det finns en familj som har haft en alldeles avgörande plats i fotbollsföreningen EIF:s historia. Utan släkten Löf skulle ...

En mysig trädgård med hängande äppelträd omger restaurangen som är belägen i det originella stenhuset. På terrassen ka...

Hon är biologen och forskaren som fördjupade sig i bandmaskars genetik i tolv års tid innan hon bytte bransch. På sin frit...

Ekenäs IF:s fotbollssektion har något många föreningar bara kan drömma om. Här finns fortfarande eldsjälar som brinner ...