Övningskör tryggt och effektivt med simulator

Premium: Artikel

Om du aldrig har kört bil förut kan det kännas skrämmande att direkt ge sig ut i trafiken. Att hantera bilen samtidigt som du skall ha koll på trafiken runt omkring kan vara utmanande. En körsimulator är ett perfekt sätt att öva bilhantering och trafikkunskap tryggt och säkerhet, och det passar för vem som helst.

I samarbete med West-Drivers

På West-Drivers bilskola i Ekenäs kan du kombinera körlektioner i simulator med vanliga körlektioner. Det är ett modernt och effektivt men även ett ekologiskt sätt att öva både hanteringen av bilen, och olika trafiksituationer.

- Det är många som inte riktigt vet vad det handlar om när vi pratar om att övningsköra i en simulator, konstaterar Johan Forssell, ägare på West-Drivers.

I praktiken är körsimulatorn belägen nere i nedre våningen på bilskolan. På avstånd ser den ser ut som ett videospel på en nöjespark eller sverigebåten men denna version är packad med pedagogisk kunskap och olika övningssituationer. Via en meny är enkelt att välja vad man vill öva just denna lektion.

- Det är som en bil bortsett från att föraren är omgiven av skärmar och hela situationen är trygg att hantera.

- Vår simulator erbjuder alla alternativ man kan tänka sig. Vi har landsvägskörning, stadskörning, bilhantering, att köra i mörker eller att köra på halkbana, berättar Johan Forssell.

Förmånligare timmar

Under en simulatorlektion medverkar trafikläraren precis som under en övningstimme ute i trafiken. Det är dock billigare att köra i en simulator än det är att ta vanliga körlektioner, samtidigt är det säkrare och miljövänligare.

Att ta körkort med simulator samtidigt som du övningskör tar ner kostnaden samtidigt som du stegvis kan öva på särskilda moment tills du känner dig helt säker. Varje kunds körundervisning skräddarsys på West-Drivers.

previous arrow
next arrow
Slider

Kan man ta körkort enbart på simulator?

- Tillsvidare är det ett komplement, så verklighetstrogen är den ändå inte och i trafiken händer det ändå alltid konstigheter som man måste lära sig att förutse, konstaterar Johan.

Även halkbana och mörkerkörning

Simulatorn är numera något som finns på mer eller mindre varje bilskola. Eftersom mörkerkörning och halkbanekörning numera ingår som en obligatorisk del i examen måste dessa delar gå att arrangera även under det ljusa sommarhalvåret.

- Nuförtiden har nog alla bilskolor en simulator men det har ju lite olika innehåll. Mörkerkörning ingår som en obligatorisk del i riskskolningen och den skall nuförtiden tas före examen så alla bilskolor är illa tvungna att erbjuda det, konstaterar Johan.


Bilskola West-Drivers har nya kurser med 2-3 veckors intervaller. Kolla när nästa kurs börjar på West-Drivers webbsida.

TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / ÖVERSÄTTNING TILL FINSKA: Noid Content / BILDER: Janica Söderlund, MR Media

 

Du har kanske sett bilder från de stora fotbollsklubbarnas stadionanläggningar med omklädningsrum i klubbarnas färger och ...

Den allmänna trenden bland banker och försäkringsbolag har den senaste tiden varit att stänga kontor eller begränsa öppe...

Sugen på något gott och värmande i kylan? Smakar det med en lyxigt varm pepparkakskakao eller kanske en fräscht läskande ...

Minns du vem som i tiden lärde dig köra bil? Chansen att Olavi eller Calle även varit din trafiklärare är ganska stor, å...