Varning

JUser: :_load: Det går inte att ladda användare med ID: 650

Munkar med sylt håller Horsbäck på benen

Wi-Box Bakery & Kitchen är det klappande hjärtat i Horsbäck. För kunderna som står vid den välfyllda disken gäller det att kunna välja mellan fyllda semlor, färggranna munkar, wienerbröd och rader av söta bakelser och kakor. Mest av allt säljs ändå bageriets egna munkar med sylt.

Det är kö utanför dörren redan kl. 05.30 på morgonen. Här erbjuds allt från doftande morgonsemlor till läcker lunch och à la carte, eftermiddagskaffe och försäljning av bröd och bakelser, både i caféet och som hemköp. Wi-Box Bakery & Kitchen har funnits i Horsbäck sedan 2016 och kunderna har verkligen tagit stället till sitt eget.

- Vissa dagar ser jag samma personer här tre gånger per dag. På morgonen, till lunch och på eftermiddagen och ändå hinner dom på jobb där emellan, ler företagare Mika Äbb på Wi-Box.

- Vi vill finnas till för dem som arbetar i området och befolkningen som rör sig längs riksvägen. Den bärande idén är att utgå från det vi själva kan tillverka, vi använder inga halvfabrikat. Och prisbilden skall vara sådan att vi dagligen kan vara lockande för alldeles vanliga lunchkunder.

Vad är ni mest kända för?

- Det beror lite på vem du frågar. Sortimentet har varit stort genom tiderna och en del associerar Wi-Box med maltlimpa, andra med hildeformen, en tredje med wienermunkar. Det finns något för alla att välja mellan; vid disken hittar alla tre generationer sin favorit och mungiporna pekar uppåt, säger Mika Äbb.

- I matväg erbjuder vi allt från morgonmål, lunch och till en okomplicerad à la carte. Vi har även försäljning av olika produkter som potatisgröt, inlagda grönsaker, sillar och strömmingar på sommaren och under jultiden är det lådor och traditionella sallader, konstaterar köksansvariga Magnus Holmström.

- Och till sommaren har vi olika grillsåser, egen müsli och buljong, fortsätter cafébiträde Moca Lindholm listan över produkter kunden kan köpa med sig hem från Horsbäck.

Vilken är då den mest populära produkten?

- Den mest populära är nog biskopsmunken med jordgubbssylt och wienermunken med hallonsylt. Av bakelserna är tarteletten mycket populär, avslöjar Moca Lindholm.

När är det som mest bråttom?

- Hela juni och juli är det riktigt bråttom, och på fredagarna hela året om. På fredagarna har vi mest beställningar och då kommer även alla kunder som skall ut till skärgården. Mest lunchgäster har vi också på fredagar, medan tisdagen är den klart lugnaste dagen, säger Moca Lindholm.

Vad känns mest inspirerande i ditt jobb?

- Det är roligt att arbeta med att utveckla nya grejer och få vara kreativ. Vi är ganska många som jobbar i köket och kan tillsammans diskutera och komma på nya grejer, säger Magnus Holmström.

- Den nya och fräscha atmosfären, och kunderna som är glada när de får sin berlinermunk. Jag tycker om servicebranschen och det roligt att få beröm för goda bakelser och det känns bra att sälja då jag vet att produkterna är färska, säger Moca Lindholm.

- För egen del tycker jag om att se skaparglädjen. Från det att vi först funderar och grubblar och till att det börjar fungera, antingen för en person eller en produkt. Det ger alltid glädje att komma ett steg framåt, säger Mika Äbb.

Vad har Wi-Box Bakery & Kitchen för nytt på kommande?

- Både i bröd och bakelser har vi tankar på att prova en saltig karamellsmak och olika blandningar av nötter. Dessutom kommer vi att utveckla utbudet av specialkaffe med olika smaksiraper och även tesortimentet ses över, avslöjar Mika.

- Och jag tänker att det vore kul att försiktigt förnya sortimentet av smörgåsar och semlor. Och så har jag funderat på olika mjölksyrade produkter, de är populära just nu, säger Magnus Holmström.

TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / BILDER: Janica Söderlund, MR Media

Horsbäck är karlarnas och enmansföretagens paradis. När det kommer till att skapa arbetsutrymmen för bilmekare, målare, ...

Oy BN Bilservice Ab i Ekenäs är en etablerad bilverkstad som erbjuder bilservice, reparationer och plåtreparationer. Föret...

Horsbäckdagen är i år ännu större och mer centrerad än i fjol. Evenemanget som passar hela familjen ordnas den 5 maj på...