Herrlagets hemmamatch är viktig för hela föreningen

- Premium: Artikel
Då du fem minuter innan avspark bänkar dig på Centrumplan för att titta på Ekenäs IF:s hemmamatch har otaliga människor redan jobbat i flera timmars tid. Visste du att det behövs nästan 50 människor för att fotbollsmatchen i herrarnas första division skall kunna spelas? Vi bjuder på en titt bakom kulisserna, häng med!
I samarbete med Ekenäs IF:s fotbollssektion
Det är avspark kl. 17 i matchen mellan EIF-TPS och redan tre timmar före avspark är det full rulle på Centrumplanen i Ekenäs. Ortens fotbollsstolthet, herrlaget, spelar hemmamatch och då krävs hela föreningens insats för att klara av att sköta alla uppdrag som kommer med matcharrangemang i första divisionen. Flaggorna vajar i flaggstängerna; först kommer Finlands flagga, sedan de övriga i en bestämd ordning: Raseborg, EIF, Ykkönen och till sist två sponsorflaggor.
På lokalplan görs det ett enormt arbete av många människor för att en match skall bli av. Denna säsong spelar Ekenäs IF:s herrlag i grundserien 14 matcher på hemmaplan. Under varje match arbetar förutom herrlagets egen organisation med managern Peter Haglund i spetsen, även närmare 50 aktiva, allt från juniorspelare till föräldrar och aktiva intresserade. Sammanlagt handlar det om otaligt många arbetstimmar under en säsong.
Arrangemangen kring en match i ettan får gärna se ungefär likadana ut i Jakobstad som i Ekenäs. Det kallas visst kundlöfte nuförtiden; den betalande publiken skall veta vad hen kan förväntas få uppleva under en match i ettan. EIF har en slipad organisation som ser till att allting sker enligt kraven från Bollförbundet. Det gäller allt från antal publiktoaletter, antal sittplatser med ryggstöd, säkerhetsarrangemang, krav på spelplanen eller arbetsutrymmen för pressen.
3150 koppar kaffe under säsongen
Tre timmar för avspark är det redan liv och rörelse i klubbhusets café; läskflaskor, korv, kaffe, koppar och skedar skall alla föras ut till de sammanlagt 5 olika försäljningsställen som finns runt fotbollsplanen under en match. Gitta Estlander har ansvarat för försäljningen i många års tid, hon är gammal i gamet och sköter förberedelserna med lugn. Kaffet är en av grundpelarna under en match.
- Det behövs cirka 5 paket kaffe för en match, det beror ju lite på vädret men ungefär fem paket brukar vi koka, berättar Gitta Estlander.
Ett paket kaffe betyder cirka 45 koppar kaffe. Fem paket kaffe blir 225 koppar kaffe under en match. Under säsongen med 14 hemmamatcher blir det sammanlagt 3150 koppar kaffe, som skall kokas och serveras till matchpubliken. Därtill säljs cirka 240 korvar per match och ungefär 14 lådor öl samt long drink och cider.
Största delen av försäljningen sker i halvtid, då nästan alla i publiken gärna dricker eller äter något smått. Sammanlagt behövs det 10 försäljare som är fördelade på fem olika försäljningsställen.
Cirka en timme före matchen kommer också biljettförsäljarna till Centrumplanen. Tre biljettskrin väntar färdigt packade med biljetter, matchprogram och växelkassa; sex glada biljettförsäljare möter idag publiken som kommer för att se på matchen. I det vackra sommarvädret väntas det denna lördag närmare 1000 åskådare till läktaren.
- 225 engångsmuggar, 5 kaffepaket, 240 korvar
- 5 försäljningsställen, 10 caféförsäljare
- 7 matchbollar, 8 bollpojkar
- 3 biljettskrin, 6 biljettförsäljare
- 1 huvuddomare, 2 assisterande domare, 1 hemmalag, 1 motståndarlag
Juniorerna har en viktig roll som bollpojkar
Spelarna i hemmalaget samlas vid Centrumplanen cirka 2 timmar före matchstart. Då har materialansvariga Peter Danielsson redan länge varit på plats och bland annat sett till att spelskjortorna, shorts och strumpor är tvättade och snyggt framsatta i omklädningsrummet. Tejparna Heikki Orasmaa och Kim Nyström kollar att spelarna har allt de behöver och att dricksflaskorna är vattenfyllda. Lagledaren Ville Orasmaa kollar att de till antalet sju officiella matchbollarna är speldugliga förutom en lång lista med övriga uppgifter som hör till lagledarens uppdrag
Föreningens juniorer har en viktig roll som bollpojkar under en match i herrettan. Det behövs åtta bollpojkar under en match och denna gång är det P08 som sköter uppdraget. Föreningens juniorlag tilldelas i början av säsongen sina arbetsturer som bollpojkar. Bollpojkarna samlas en timme före avspark och då påminner lagets tränare Mika Nevalainen killarna om hur uppdraget skall skötas. I laget 08 är det frivilligt att vara bollpojke, och de flesta har skött jobbet förut.
För att en match skall bli av räcker det inte enbart med att hemmalagets spelare dyker upp på planen. Det behövs även ett motståndarlag som hittat till Ekenäs vid samma tidpunkt och Bollförbundet gör ett digert jobb med att i god tid koordinera spelprogram för alla olika serier. Motståndarlaget TPS från Åbo anländer 1,5 timmar före match och inleder sina egna rutiner och matchförberedelser. Domarna anländer även de till Ekenäs 1,5 timmar före matchstart, denna gången hela vägen från Lettland.
Levande match med 809 på läktaren
Dagens match mellan EIF och TPS sågs av 809 åskådare som kommit för få njuta av matchen på läktarplats. Till upplevelsen hör intensiva spelsituationer, resultatinformation om läget i övriga matcher och som bonusinformation om Teemu Pukkis poängsaldo i Premier League den dagen. Speakern känns många gånger som en självklarhet men utan denna välbekanta röst som guidar publiken genom matchen skulle det garanterat kännas tomt.
- Jag har skött det i tio års tid nu. Det skulle minsann vara på sin plats att någon annan tog över nu, konstaterar mångsysslaren Peter Danielsson över sitt uppdrag som speaker.
Övriga viktiga uppdrag som skall skötas ansvarsfullt är matchklockan samt matchprotokollet. I det officiella matchprotokollet noteras allt som sker under matchen minutiöst och rapporteras vidare till statistikförare och förbundsansvariga. Därtill är det bra att ha en person som sköter ljudanläggningen, och då matchen filmas behövs det även personal som sköter kameran uppe i kranen.
På Centrumplanen finns det 1500 sittplatser och för att ansvara för säkerheten finns det tydliga regler som kräver ett visst antal ordningsmän. Till exempel anvisas gästande laget TPS anhängare en egen del av läktaren. På en match i herrettan finns det mellan 15-20 ordningsmän på plats, och bestämda säkerhetsföreskrifter skall uppfyllas. Och de matcher du inte kommer ihåg att du såg ordningsmännen, ja, då har allt gått enligt planerna även på säkerhetssidan.
TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / BILDER: Janica Söderlund, MR Media