Varning

JUser: :_load: Det går inte att ladda användare med ID: 650

Ett personligt hantverkarpar och deras dröm

Verkstaden i det gamla stallet av rödtegel är som en dröm. Doften av trä, känslan av rejäla stenväggar och den öppna spisen med hög mysfaktor. Ett mysigt och hemtrevligt showroom är fyllt med vackra träföremål och möbler från den egna snickeriproduktionen kombinerade med en personlig inredning.

Kärleken till hantverk och Jennas kännspaka orangea hår har följt paret från deras förra liv. Efter en lång karriär som frisörer i Tammerfors var det dags för det kreativa paret att utbilda sig till möbelsnickare. I drygt ett års tid har paret Jenna och Janne Aronen och deras företag Wood Mind verkat Mokkotalli i Billnäs.

Hur kommer det sig att ni grundade ett snickeri i Billnäs?

- Den här verkstaden är orsaken till att vi flyttade hit. Vi sökte runtom i landet efter en passlig verkstad i en lugn och kreativ miljö. När vi hittade denna, behövde vi inte längre fundera, berättar Janne.

Hade ni besökt Billnäs innan?

- Vi hade aldrig tidigare varit i Billnäs. Vi visste att Billnäs är en liten och lugn hantverksmiljö. Och inte hade vi helt fel uppfattning, skrattar Jenna.

- Jag måste säga att vi före detta citymänniskor har anpassat oss ytterst bra till livet i Billnäs, fortsätter Janne.

- Det här stället är alldeles unikt, oavsett årstid är det alltid supervackert här, säger Jenna.

Det kreativa och färggranna paret kompletterar på ett roligt sätt varandras tankar. Även planeringen och arbetet baserar sig på ett samarbete och en kreativ kontakt. Kärleken till hantverket det centrala, oavsett om det är hår eller trä som är målet för formgivning.

- Vi har verkat här nu i ett års tid och vi har planerat alla produkter tillsammans, vi samarbetar hela tiden. Om jag gör den här delen, fortsätter du med den där.

- Det är en gemensam utveckling av idéer. Inom frisörbranschen tävlade vi även i formgivning, det var ett sätt att skapa något eget. Det är en individuell gren men vi planerade ändå alltid tillsammans.

Hurdana produkter tillverkar ni?

- Vi tillverkar möbler, inredningsföremål och små föremål i trä. Både som beställningsarbete och egen design. Förutom traditionella snickeriarbeten har vi även en laserskärare som möjliggör en lite annan stil. Vi kan förena traditionell stil med lite modernare och vi har även gjort många arbeten som kombinerar dessa två, samt även olika produkter med företagens egna logo och en del underleverantörsjobb, berättar Janne om verksamheten.

- Vi tilltalas av sköna ting. Föremål som har detaljer eller som är personliga på något sätt. Produkten kan vara enkel men det skall alltid finnas någon detalj som gör att människan blir glad, berättar Jenna om Wood Minds filosofi.

För vem passar era produkter speciellt bra?

- För alla. Och alldeles speciellt för sådana människor som njuter av vackra saker. Och uppskattar sådant som är gjort med kärlek.

- Vi vill att våra produkter skall ha många användningsändamål. Upplevelsen varierar beroende varifrån du tittar eller hur du vänder på föremålet, och du kan själv välja hur du använder det. I praktiken är produkterna likadana men alltid ändå lite personliga.

- Kunden kan ha fått en idé utgående från en bild vi publicerat och sedan utformar vi produkten enligt kundens önskemål.

wood mind mellanbildDen underbara verkstaden är orsaken till att det färggranna hantverkarparet Jenna och Janne flyttade från Tammerfors till Billnäs.

Var kan man bekanta sig med era produkter?

- På Instagram! Vi gillar att inspirera människor till att inreda. Vi gillar att fotografera våra produkter som en del av en inredning och inte som enskilda produktbilder.

- Det är bara att ta kontakt med oss, och om det syns rörelse vid verkstaden är det fritt fram att titta in.

Vad säljer ni mest av?

- Vårt fiskbensmönstrade bord har varit en bästsäljare. Vi har tillverkat det i verkligt många olika storlekar enligt kundernas önskemål. Ursprungligen ritade vi det som ett soffbord men nu finns det en mängd olika versioner, bland annat som säkringsskåpsskydd. Andra populära produkter är Tiipiilampan och Stonelog, en produkt som kan användas som pall, bord eller blomställning.

Vad är det viktigaste för er som företagare?

- Vi har alltid velat göra saker själva och på vårt eget sätt, men som företagare är det trots allt viktigast att man gör det med passion och helhjärtat, då orkar man även med de sämre sidorna av företagarlivet, skrattar Janne.

TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / BILDER: Janica Söderlund (MR Media), Wood Mind

Om du aktivt följer med sociala medier i Västnyland kommer du förr eller senare att lägga märke till Billnäs FBK. På In...